Спортивного журналіста CBN дискваліфікували за критику баскетбольної федерації (документи)

Перегляди: 1637

Спортивного журналіста CBN Юрія Ілючека дискваліфікували за критику баскетбольної федерації.

Про це він розповів кореспонденту CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Відразу, щоб не накликати ще одні штрафні санкції на Кропивницький баскетбольний клуб, зазначу, що я не працюю в БК «Золотой Вєк» і не отримую в клубі зарплату. Але в своє задоволення погодився коментувати домашні матчі нашої команди на YouTube... Отже, сьогодні я відправився вести черговий репортаж про стартовій грі бронзової серії першої ліги... Але яким же було моє здивування, коли перед матчем мені показали лист Директорату чемпіонату України з баскетболу Федерації баскетболу України. Спочатку подумав, що це чийсь дурний жарт. Ну, подумайте, цілий Директорат зібрався на своє засідання з приводу моєї скромної персони. Але, ні, хлопці, на повному серйозі ці п'ять чиновників від баскетболу, яким, напевно, більше нічим зайнятися, обговорювали питання про покарання спортивного коментатора Юрія Ілючека за репортаж про перший півфінальний матч «Золотого Вєка» проти «Хмельницької Політехніки» і за його ж пост, як зазначено в цьому документі, у Фейсбуці. Вже на самому початку чиновницька бригада назвала мене: «офіційною особою та представником клубу», що є абсолютною неправдою, бо я таким не є. А значить все їх засідання — це, вибачте, фількіна грамота», — наголосив Юрій Ілючек.

За його словами, надіслані документи гідні окремого обговорення.

«Отже, мені поставили в провину, що я образив у своєму репортажі та публікації (а це була саме стаття на незалежному ресурсі, а не пост у Фейсбук (ще одна нестиковочка)) офіційних осіб Федерації, читай арбітрів зустрічі в Кропивницького.

А я і не збираюся відмовлятися від сказаного і написаного, що бригада арбітрів приїхала на ту гру з однією метою: не дати виграти «Золотому Вєку», оскільки, швидше за все, у ФБУ дуже хотіли бачити в золотом фіналі саме хмельничан. У них там, як кажуть в баскетбольної тусовці, збираються до Дня Незалежності Палац спорту відкривати і команді потрібне свято перемоги в Першій лізі. А тут «Золотий Вєк» попався на шляху, який міг завадити святу. Ось і влаштували арбітри шоу імені себе коханого, вирішивши поставлену задачу. До речі, після матчу, вони ще довго боялися виходити зі своєї кімнати, побоюючись наразитися на гнів кропивницьких уболівальників, яких в цей вечір просто обдурили... Про це я говорив під час репортажу, без ненормативної лексики і конкретних образ, а також написав в своєму матеріалі. Це моє оціночне судження і моя особиста позиція», — підкреслив Юрій Ілючек.

За його словами, у підсумку, «політехнікам» забезпечили можливість зіграти вирішальний матч у домашньому «сараї». Адже назвати баскетбольним майданчиком зал в коледжі, де навіть кільця розташовані на різній висоті, язик не повертається.

«Але Директорату чемпіонату України з баскетболу Федерації баскетболу України не до умов проведення матчів. Їм необхідно було недбайливого журналіста на місце поставити, щоб іншим неповадно було "чесних" служителів баскетбольної феміди чіпати. Це ж треба було додуматися внести до Правил проведення змагань пункт про неможливість будь-якої критики на адресу кого б то не було, вдумайтеся, в соціальних мережах. Вони напевно не знають, що там відкритий доступ і зганьбити їх добре ім'я у відкритій групі може будь-хто. А під визначення члени ФБУ підпадають всі, хто займається баскетболом. І будь-яка критика — це шкода репутації ФБУ та її офіційних осіб. І наплювати на свободу слова, на законодавство України про журналістську діяльність. Так на все їм наплювати. Вони будуть нещадно карати, навіть не розібравшись, що хтось може не підпадати під їх кару», — говорить спортивний оглядач CBN.

У результаті Юрія Ілючека відсторонили від коментування 5 баскетбольних матчів.

«Мені заборонили займатися професійною діяльністю, а це суперечить одразу кільком Законам України, що регулюють свободу журналістської діяльності і свободу слова», — наголосив Юрій Ілючек.