Міський голова Кропивницького Андрій Райкович: «Свята - вдома!»

Перегляди: 5124

Сергій Полулях, «Україна-Центр»

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Наприкінці традиційної апаратної наради фахівців Кропивницької міської ради мер попросив правильно поставитися до його підвищеного емоційного тону. Він був пов'язаний з серйозністю викликів, що стоять перед громадою в дні травневих свят.

Андрій Райкович кілька разів наголосив, що головним гаслом і способом проведення травневих заходів у цьому році має стати обов'язкове: «Великдень - удома!» Торік населення прислухалося до закликів не приходити до храмів, святкувати вдома, і в місті не спостерігалося сплеску захворюваності після пасхальних днів. Але зараз ми бачимо падіння як дисципліни, так і вимогливості. Тому мер закликав керівників підприємств усіх форм власності донести до колективів думку про необхідність максимального обмеження пересувань і контактів у великодні та поминальні дні. Окреме прохання до священнослужителів, які теж повинні враховувати специфіку нашого карантинного часу. Звичайно, ніхто садити в автозаки віруючих не буде, але люди самі повинні оцінити рівень небезпеки і не піддавати ризику захворіти себе, своїх близьких і оточуючих.

Обставини вносять корективи в проведення Дня пам'яті і примирення, а також Дня Перемоги над нацистською Німеччиною, які пройдуть з максимальним дотриманням карантинних заходів безпеки. Особливо для учасників бойових дій у Другій світовій, яких на Вали запрошувати не будуть, але обов'язково привітають кожного.

Ситуація з коронавірусом у Кропивницькому настільки загострилася, що Андрій Райкович визнав за необхідне публічно звернутися до керівництва Кіровоградської області та департаменту охорони здоров'я обласної державної адміністрації: «Просимо максимально включити в роботу медичні заклади, визначені для лікування хворих на Covid-19. Завантаженість наших лікарень наближається до 100%, і ми потребуємо додаткових ліжкомісць. Ми не здаємося, але в Центральну районну лікарню та госпіталь ветеранів бойових дій, з його обладнанням, можна й потрібно брати на лікування хворих на запалення легень. Це тверда публічна позиція міського голови».

У той же час з брифінгу директора обласного департаменту охорони здоров'я Олега Рибальченка стало відомо, що Кропивницьку ЦРЛ планують узагалі виключити з переліку госпітальних баз для лікування хворих на коронавірус, тому що вона не отримала «ковідний пакет фінансування».

Це стало черговим підтвердженням тези Андрія Райковича про неготовність держави боротися з епідемією, в той час як наслідки хвороби стають все важчими. Виходячи з цього, перед містом стоїть завдання наростити кількість ліжкомісць для можливого збільшення чисельності хворих, тому що нікому не можна відмовити в госпіталізації. Потребує удосконалення, причому в режимі надзвичайної ситуації, і лікувальна база, зокрема необхідно вирішувати питання із забезпеченням хворих якісним киснем. Іншим, чи не найголовнішим викликом є відсутність можливості для відпочинку, не кажучи вже про ротацію, лікарів і персоналу в інфекційних та легеневих відділеннях. Люди вже другий рік працюють на межі людських сил. Мер сказав, що готовий працювати з лікарями в цілодобовому режимі, щоб оперативно вирішувати питання, що накопичилися. Треба якомога швидше почати повноцінну роботу Центральної міської лікарні №2, колишньої шахтарської - кожне ліжкомісце в місті на рахунку.

Мер заявив, що карантинні проблеми не повинні зупиняти роботи з проектування і експертизи реконструкції хірургічного відділення лікарні швидкої медичної допомоги та центру дитячого здоров'я, на які необхідно знаходити фінансові ресурси. Але це пізніше, а зараз місто має ґрунтовно прибратися, цього разу без суботників, але буквально всюди. Це завдання для комунальників, трудових колективів і кожного, окремо взятого жителя.