«Незаконтрактована» медицина Кіровоградщини: чому лікарі називають НСЗУ Національною службою знищення здоров’я

Перегляди: 3480

До 1 квітня нинішнього року Національна служба здоров’я України (НСЗУ) мала укласти контракти з усіма районними лікарнями Кіровоградщини — без них медзаклади не отримають фінансування. Втім, з невідомих причин до цього часу цього зроблено не було. В результаті медзаклади області залишилися без фінансування, що унеможливлює надання пацієнтам будь-якої медичної допомоги. Та й самі лікарі залишилися без засобів для існування — ні про аванс, ні про зарплатню наразі мова не йде. Зрозуміло, з яким настроєм медики області відзначать Великодні свята...

Цю ситуацію CBN прокоментували в Департаменті охорони здоров’я Кіровоградської ОДА.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«У всій країні, в усій державі перезаключаються контракти на всі пакети послуг. Ця процедура не завершена, вона дійсно завершиться 1 травня, і поки що всі ці питання опрацьовуються. Ми теж працюємо з НСЗУ зараз, остаточне рішення — 1 травня: хто саме зайде, хто отримає контракти, їх обсяги. Це стосується абсолютно всіх пакетів і абсолютно всієї країни. Весь цей час вони (медзаклади області, — Ред.) працюють на тих обсягах фінансування, які були до цього моменту. Потім з моменту підписання договору з квітня їм все це заплатять. Обсяг фінансування, який є у закладах, достатній для того, щоб профінансувати аванс. Ну так, як завжди. А зараз законтрактують нову послугу перед заключенням договорів. Раз на рік НСЗУ перезаключає договори. Договор буде дійсним з першого квітня, і профінансується саме з 1 квітня. Фактично договори підпишуться сьогодні-завтра, і фінансування пройде. «Первинка» вже перезаключила контракти, і так поступово все рухається», — так ситуацію з контрактами між медзакладами області та НСЗУ прокоментував директор Департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Олег Рибальченко.

Втім, у лікарнях регіону райдужні настрої посадовця облдержадміністрації не поділяють.

«Держава не фінансує не лише нас, а й усі районні лікарні нашої області. Ще, на жаль, контракти не підписані. Сьогодні зранку я зв’язувалася з представником НСЗУ, який курує нашу область. Вона сказала, що цього тижня контракти обов’язково будуть підписані. Але коли? Залишилося 2 робочих дні. Чекаємо. А фінансування так, немає. Якщо контракт не підписаний, то, звичайно, і коштів немає. Я звернулася до наших законних власників, це наша міська рада (Олександрійська, — Ред.), і вони нам аванс виділили із місцевого бюджету. Тому ми проавансували всіх працівників станом на 15 квітня, згідно нашого колективного договору, але за рахунок коштів місцевого бюджету. А на заробітну плату коштів немає, це правда. Там є невеличкі суми, які ми заробили на профоглядах, то зараз вирішуємо питання, щоб усім працюючим, десь виходить по 570 гривень, завтра все ж таки покласти їм на карточки», — розповіла журналісту CBN директорка КНП «Олександрійська ЦРЛ» Валентина Гарагуля.

Кропивницька ЦРЛ теж працює без укладених контрактів.

«Національна служба здоров’я ще ні з ким нічого не продовжила. Аванс нам виплатили, а що буде із зарплатнею, я не знаю. Якщо кошти сьогодні-завтра дадуть, я повністю виплачу заробітну плату. Ці контракти — справа нешвидка. Мали укласти до 1 квітня, потім — до 22-го, але зараз поки нічого немає. Це не лише Кропивницька ЦРЛ чекає, це фактично вся Україна чекає», — наголосив головний лікар Кропивницької ЦРЛ Юрій Пивоварчук.

У свою чергу, директор КНП «Добровеличківська ЦРЛ» Петро Гинькут був більш категоричним.

«Ми отримали відмову від контрактування. Національна служба здоров’я веде себе непорядно. Всі заклади охорони здоров’я умови та вимоги НСЗУ бачили зарані, і готувалися, щоб відповідати цим вимогам належним чином. Коли розпочався процес контрактування, НСЗУ не лише по ковідному пакеті, але й по багатьох інших пакетах змінила вимоги так, як їм захотілося. Внаслідок цього низка закладів охорони здоров’я України не могли законтрактуватись, тому що вони не мали часу для того, щоб підготуватися. А місцями ці вимоги були настільки смішними й неадекватними, що керівники лікувальних закладів та лікарська спільнота вважає їх зробленими лише для того, щоб не законтрактувати, а не для того, що вони потрібні в роботі», — наголосив Петро Гинькут.

За його словами, умови по багатьох пакетах змінювали по ходу контрактування.

«Уявіть, ви приготували собі документи, щоб, наприклад, поїхати за кордон. І ви знаєте, що у вас має бути одна, друга й третя довідки — жовта, червона і синя. Ви приходите на кордон з речами, щасливі, задоволені, переходите кордон, а вам кажуть: «Так у вас же ж фіолетової довідки нема!». А ви відповідаєте: «Так у мене ж ось в списку немає, що вона має бути». А вам кажуть: «А ми сьогодні вирішили, що вона має бути». Починаємо грати, козир — черва, а коли тому, хто диктує правила, черви не вистачає, він каже: «Вибачте, але козир — піки».

Це страшні речі. Найгірше те, що тепер велика кількість пацієнтів не зможуть отримати стаціонарну допомогу. А яким чином її можна отримати, якщо заробітної плати не буде, коштів на медикаменти не буде, і на все інше, що необхідне для лікування хворих на коронавірус, також не буде, тому що це кошти надзвичайно великі. Зрозуміло, що медзаклади або збанкрутують, продовжуючи купувати все, що передбачено протоколом, або вони перестануть надавати допомогу пацієнтам. Одне іншого не краще. Збанкрутують вони швидко, бо гроші витратять за тиждень або за два. Це дуже проста ситуація, вона прораховується на пальцях. Мені здається, щось відбувається, якась восьма колона з’явилась у державі, тому що я не думаю, що президент знає, що відбувається. Я думаю, його хтось десь підставляє.

Цю проблему ми ніяк вирішувати не будемо. Це не моя проблема. Моя проблема — працювати, лікувати хворих. Для цього мені потрібні певні умови: фінансування, законодавча база, ліцензії, підписані пакети. Якщо ж у мене немає фінансування, зрозуміло, що я ці проблеми ніяк не вирішу. На місцевому рівні такі питання не вирішуються, це питання найвищого рівня державності. В цьому випадку є якесь страшне непорядне непорозуміння. Чому? Тому що, подавши документи, ми отримали від Національної служби здоров’я інформацію в електронному вигляді про те, що наш пакет очікує договору. Це означає, що наш пакет пройшов перевірку, його визнали дієздатним, і нам залишилося лише чекати, що нам надішлють документи. Але чомусь пройшла доба, і чомусь змінився статус пакета. Вся лікарня весь день «раділа» життю, пацієнти були «щасливими»...» — іронізує Петро Васильович.

Директор КНП «Добровеличківська ЦРЛ» не знає, де тепер лікуватимуться пацієнти.

«У західному напрямку на Кіровоградщині лише Добровеличківська ЦРЛ є форпостом. Кропивницький не впорається з цією роботою. Як би там не було, ми з Малою Вискою з цього краю сто чоловік таки відсікаємо. А це немало. Кожна людина, кожне життя дуже важливі», — переконаний Петро Гинькут.

Не краща ситуація і в КНП «Новоукраїнська ЦРЛ».

«Не уклали договір з нами в тому числі. І так, наскільки я знаю, ні з ким не уклали цих контрактів. Тобто, наші працівники перед Великодніми святами залишилися без грошей. В останньому листі, який ми отримали, йдеться, що для фінансування закладів охорони здоров’я, для підписання договорів, у Національної служби здоров’я не вистачає 6,5 мільярда гривень. Вони вирішують, де їх знайти, до Кабінету міністрів зверталися. Потім нас попередили, що буде зменшено фінансування таких пакетів, як «медична допомога особам при хірургічних операціях», тоді — «надання медичної допомоги без хірургічних операцій». На місцях цю проблему вирішити неможливо, заробітну плату нам ніхто не профінансує. Гроші, які були, ми роздали людям. На сьогоднішній день немає чим виплатити людям ні аванс, ні зарплату. Я чомусь відчуваю, що сьогодні повинен хоч договір бути. Вже зрозуміло, що до Великодня ми гроші не отримаємо. Я ж навіть не розумію, як працювати, ми не знаємо навіть, яка сума буде», — стверджує директор КНП «Новоукраїнська ЦРЛ» Михайло Шелевер.

Зважаючи на розголос, якого набула описана ситуація, в Національній службі здоров’я України спробували заспокоїти стурбованих лікарів.

«Прошу Вас почути те, що ми говоримо кожному з Вас і по телефону, і пишемо в повідомленнях щодо фінансування за новими договорами. Коли ми кажемо, що формування договорів займає певного часу — це маються на увазі наступні дії:

- кожна пропозиція перевіряється департаментом моніторингу і юридичним департаментом на достовірність введеної інформації;

- після погодження вищезазначеними департаментами, пропозицією займається відділ розрахунків, які формують суму по кожному пакету;

- далі всі розрахунки за пропозицією передаються до договірного відділу на формування договору;

- при формуванні договору перевіряється підписант з пропозиції до ЄД і, якщо все добре, сформований договір передається на погодження і далі на підпис т.в.о.Голови НСЗУ — підписаний НСЗУ договір надсилається закладу і, коли договір підписано з Вашої сторони, знову перевіряється на відповідність КЕП до підписанта в договорі;

- далі договір йде на реєстрацію в казначейство.

Після повернення з казначейства, договір передається у відділ розрахунків для формування звіту. По звіту пояснювати не треба, так як кожен з Вас знає скільки орієнтовно часу проходить від підписання Вами звітів і до отримання коштів. Прошу звернути увагу, що на кожному етапі можливі затримки через виявлення розбіжностей. Багато хто з Вас отримали листи з зауваженнями та проханням надати пояснення і підтверджуючі документи. Тому дані договори буде сформовано вже з затримкою, бо через невідповідність пропозиції вимогам, ми не можемо підтвердити і сформувати договори по деяким пакетам. Сподіваємось, що такий докладний розпис всього процесу формування договорів, допоможе Вам зрозуміти на скільки складну роботу ми зараз виконуємо. Ми, зі свого боку, розуміємо на скільки для кожного з Вас питання фінансування болюче і пріоритетне, тому намагаємось робити все від нас залежне, щоб не було затримок на жодному етапі. Просимо вибачення за те, що Ви змушені чекати і сподіваємось на розуміння з Вашого боку», — так в НСЗУ прокоментували непідписання контрактів з медзакладами Кіровоградщини.

Проблема з контрактами може вирішитися найближчим часом. Вся лікарська спільнота області сподівається, що це встигнуть зробити ще до кінця місяця. А до нього залишилося менше двох діб.

Втім, лікарям Кіровоградщини від цього не легше — перспектива на свята залишитися без жодної копійки в кишені навряд чи надихає оптимізмом.