Кропивничан просять поділитися старими фото храму Володимира Великого

Перегляди: 1113

Майстерня «Пан Тюльпан» просить кропивничан поділитися історичними фото храму святого Володимира Великого (знаходиться за «Кіровоградгазом» на вулиці Тарковського).

Про це CBN повідомила представниця майстерні Анна Богун.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Наша організація ЛМ "Пан Тюльпан" робить проект з благоустрою храму святого Володимира Великого (ПЦУ). Для детальної історичної реконструкції території церкви нам необхідні фото храму до руйнації, тому ми з погодження настоятеля храму виступили з ініціативою відшукати історичні фото. Просимо громаду долучитися, можливо, хтось має такі цікаві історичні світлини», - розповіла вона.

Фото надсилати:

  • e-mail: pantulip@ukr.net;
  • Viber: 0509548745.

Храм святого Володимира Великого закладено у 1795 році й освячено у 1826-му. Пережив він і духовне піднесення, і глибоке спустошення. У 1996 році його передали релігійній громаді Української Автокефальної Православної Церкви Кропивницького, до якої входила Свято-Володимирська парафія. Зараз храм знаходиться під юрисдикцією Православної Церкви України.

За часів комуністичного режиму знищили і сплюндрували багато духовних святинь. Не став винятком і храм Володимира Великого, зазнавши руйнації від рук безбожників. Будівлю віддали під склад, була вона і приміщенням для універсальної біржі, потім використовувалася як будинок культури працівників торгівлі. За цей час храм руйнувався і перебудовувався, зникли ознаки культової споруди.

«Починаючи з 1996 року, церква відбудовується силами самих парафіян і людей, яким небайдужа доля цього храму. Спільно з настоятелем протоієреєм Йосипом Дрекалом вирішено розпочати створення проекту з благоустрою території храму», - додала Анна Богун.