МОЗ: може бути четверта хвиля коронавірусу. Прем’єр-міністр: коронавірус можна здолати за рік

Перегляди: 2107

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов попереджає про загрозу нової хвилі епідемії Covid-19 в Україні – четвертої, а також припускає поширення індійського штаму коронавірусу в країні.

Про це він заявив на брифінгу сьогодні, 11 травня, передає «Українська правда».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Чергову хвилю коронавірусу подолано, але абсолютно не час розхолоджуватися. Чергова битва з ковідом [попереду]. Ми прогнозуємо, що в нас може бути і четверта хвиля коронавірусу. Тому ми не можемо розхолоджуватися. Ми повинні все зробити, щоб цей удар не був такий жорстокий», - сказав Степанов.

Він також зазначив, що над світом нависла загроза поширення індійського штаму коронавірусу, який є ще небезпечнішим та агресивнішим за південноафриканський та британський штами.

Цей вірус характеризується надважкою клінічною картиною, з ураженням не тільки органів дихання, а й шлунково-кишкового тракту та нирок. У пацієнтів спостерігається важка інтоксикація. За повідомленнями індійських ЗМІ, також є випадки сліпоти та мікромікозу – некротичних уражень слизових оболонок носа та горла.

Індійський штам коронавірусу вже зафіксували у Польщі, Румунії, інших країнах Європи.

Водночас Прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що на подолання пандемії коронавірусу знадобиться ще один рік.

«Ми прожили рік з Covid, мій прогноз, - що ще рік має піти на завершення боротьби. Є нові дані – це значні мутації цього вірусу. Вони викликають занепокоєння в усіх країн. І питання широкої вакцинації сьогодні є виходом з цієї пандемії, - заявив він в інтерв’ю «РБК-Україна». - Але до кінця цього року ми плануємо вакцинувати більшість дорослого населення України. І в наступному році ми плануємо закінчити процес вакцинації 70 і більше відсотків дорослого населення, що дає можливість формувати колективний імунітет».