У Кропивницькому озвучили ТОП-4 найбільших екологічних проблем міста

Перегляди: 6351

Протягом 12 днів ГО «Флора» проводила соціологічне опитування містян щодо екологічних проблем Кропивницького.

Про його результати розповіли учасники пресконференції в CBN, присвяченій екології обласного центру.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Загалом було опитано 400 респондентів — це мінімальна вибірка, яка дає похибку в межах до 5%.

За результатами опитування були названі 4 найбільші проблеми Кропивницького. До них відносяться погана якість питної води, засміченість міста, високий рівень радіації та забрудненість повітря.

Дослідження показало: 70% місцевих жителів тривожить радіаційне забруднення міста. 66% містян вважають, що рівень радіаційного фону в місті є високим. 55% респондентів оцінюють свої дихальні шляхи досить вразливими, хоча третина з них вважає стан свого здоров'я задовільним. Половина кропивничан проінформовані про вплив радону на верхні дихальні шляхи, та лише 22% знають про можливості захисту від радонової радіації.

Майже 100% опитаних вважають, що у місті потрібно постійно вимірювати рівень радіаційного фону. Така ж кількість осіб хоче бути проінформована про способи захисту від радонової радіації. І лише 17% вважають роботу влади щодо захисту населення від неї ефективною.

Як зазначив аналітик Володимир Бочаров-Туз, існує 3 основних дослідження радонового забруднення. Це вимір активності радону в приміщенні, воді та повітрі.

У нашій області 70% дитячих закладів та 20% будівель приватного сектору перевищують нормативи за вмістом радону. Та чи не найгірша ситуація саме у у Кропивницькому. Зокрема, у 86% дитячих і лікувальних закладів, 70% житлових будинків перевищені радонові нормативи. 26,6% обстежених будівель мають п'ятикратне перевищення забруднення радоном, а 10% — десятикратне. У навчальних закладах було зафіксовано перевищення нормативу у 20-46 разів.

За словами начальника управління з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Кіровоградської ОДА Володимира Слінченка, наша область є лідером щодо вимірювання радону — на території регіону встановлені майже 2000 датчиків.

Також громадські активісти дослідили 274 проби питної води. Лише 44 з них не відповідали Нормам радіаційної безпеки України за вмістом урану-238, радію-226, радону-222, цезію-134 та стронцію-90.