У Кропивницькому відбулися «Голосні читання» Василя Стефаника (фото)

Перегляди: 970

У малій залі академічного українського музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького сьогодні, 14 травня, відбулися «Голосні читання», присвячені 150-річчю з дня народження Василя Стефаника, передає кореспондент CBN.

Спільний культурний проєкт з читання творів українських письменників започаткували обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського та музично-драматичний театр.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Прозвучала новела Стефаника «Новина» у виконанні заслуженого артиста України Миколи Ярошенка, Ірина Ликова та Ілля Литвиненко прочитали уривок з новели «Клинові листки».

«Давня мелодія» прозвучала у виконанні Олексія Дорошева, «Марія» - заслуженої артистки України Галини Романюк, а «Камінний хрест» виконали заслужений артист України Олександр Ярошенко та Євген Скрипник.

Як зазначив головний режисер театру Євген Курман, він невипадково поставив на сцені глечик молока та хлібину, бо «тема голоду, землі, яка вже нездатна витримати таку кількість людей і прогодувати їх, наскрізна у творчості Стефаника».

«Мені здається, це не зовсім тема, це ідея, погляд у майбутнє, коли перенасиченість усього призводить до страшних криз. Деградація Стефаникових героїв, вона не усвідомлена, як будь-яка деградація, але вона об’єктивна. Геній письменника в тому, що він більше відчував майбутнє, ніж описував страшне сучасне. Здавалося б, побутові, реалістичні твори, але за цим стоїть щось більше», - зауважив Євген Курман.

«Ми започаткували цей просвітницький проєкт саме зараз, коли не кожна людина може через пандемію, карантинні заходи потрапити в бібліотеку чи театр. А за допомогою сучасних технологій до нас можуть долучитися багато людей і познайомитися з творчістю кращих синів України», - зазначила директорка книгозбірні Валентина Животовська і додала, що «Голосні читання», професійне виконання акторів якнайкраще допомагають відчути атмосферу тогочасного життя та доносять глибину сенсу, який вкладав у свої твори автор.

[gallery type="rectangular" td_select_gallery_slide="slide" td_gallery_title_input="Фотогалерея" ids="98069,98070,98071,98072,98073,98074,98075,98076,98077,98078,98079"]