Донецький медуніверситет у Кропивницькому: потрібне оперативне втручання

Перегляди: 3913

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Фото Ігоря Філіпенка, CBN

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«У Кропивницькому відкрили філію Донецького національного медичного університету». Такими заголовками рясніли українські стрічки новин у 2016 році. Через п'ять років ЗМІ пишуть: «У Кропивницькому закривають філію ДНМУ»... Як так? Чому? Що далі? Спробуємо відповісти.

Дійсно, ця новина була як грім серед ясного неба. Вчена рада університету на своєму засіданні, яке відбулося 12 травня, «розглянувши пропозицію в. о. ректора... вирішила ліквідувати структурний підрозділ... шляхом переведення медичного факультету №2 та міжнародного медичного факультету в Краматорськ». Все це у зв'язку з «неможливістю виконання ліцензійних умов». Копію рішення на своїй сторінці в Фейсбук виклала виконуюча обов'язки ректора університету Майя Єрмолаєва. Правда, на протоколі стоїть дата «12 квітня». Чи то помилилися, чи щось заднім числом хотіли провести, але то її, вченої ради, проблеми. Ми ж повернемося до наших.

У коментарях «Суспільному» тимчасово виконуючий обов'язки керівника відокремленого підрозділу вузу Сергій Нестеров сказав: «Півроку тому була створена комісія для того, щоб філія Донецького медуніверситету отримала відповідну ліцензію. Проте 24 березня Міністерство освіти видало нові вимоги, які ставлять крапку в питанні розвитку Кропивницького, який не відповідає ліцензійним вимогам. Це стосується науково-педагогічного складу, адміністративно-господарської діяльності та інших вимог. Але основа - це науково-педагогічний склад, якого у нас немає, але він повинен бути в кожному місці освітньої діяльності, не тільки в університеті. До кінця цього року всі територіальні підрозділи вищих навчальних закладів повинні бути відокремлені й оформлені юридично, що в Кропивницькому на сьогоднішній день неможливо зробити»...

Нестеров додав, що новий навчальний рік у нас не почнеться. Студентам запропонують продовжити навчання в Краматорську або інших медичних вузах. Викладачі просто втратять роботу. А на сьогоднішній день у кропивницькому підрозділі ДНМУ працюють 192 викладачі й навчаються понад 800 студентів, у тому числі іноземці.

Повідомлення про закриття філії, яке оприлюднила Майя Єрмолаєва, викликало потужний резонанс. Його коментували і студенти, і викладачі, і сама в. о. ректора. Зокрема, Єрмолаєва писала: «П’ять років безладу, який триває у філії, призвели до повного колапсу. І нормативного, і реального», «Ви чудово розумієте, у чиїх інтересах є збереження некерованої філії університету. Цих людей якість і реальність навчального процесу не турбує», «З міськими радами як Краматорська, так і Маріуполя проведено колосальну роботу, яка триває. Є підтримка, розуміння. Зробимо все, аби для студентів, які забажають продовжити навчання у ДНМУ, створити відповідні умови»…

Якось різко ректора стала не влаштовувати філія в Кропивницькому. Вона, правда, стверджує, що «безлад» уже п'ять років. М'яко кажучи, лукавить. Ось стаття, яка була розміщена на офіційному сайті ДНМУ 7 вересня 2020 року. Тоді виконуюча обов'язки ректора Майя Єрмолаєва відвідала підрозділ вузу в Кропивницькому. Цитуємо: «…У Кропивницькому виконуюча обов’язки ректора відвідала головний корпус ДНМУ, теоретичні кафедри на вулицях Комарова, 64, та Юрія Коваленка, 4. Окрім того, ознайомилася з роботою клінічної кафедри педіатрії, неонатології та дитячих інфекцій, що базується в обласній клінічній дитячій лікарні Кіровоградської обласної ради. Від імені ректорату Майя В’ячеславівна висловила вдячність головному лікарю Василю Хорощаку за якісну організацію роботи кафедри та всебічне сприяння у навчанні вітчизняних та іноземних студентів…

Під час ознайомчої зустрічі з колективом, студентами МФ №2 та ММФ Майя Єрмолаєва відзначила високий рівень організації навчання усіма кафедрами та запевнила, що відвідуватиме Кропивницький за чітким графіком. Це дасть змогу в рази швидше вирішувати робочі питання»…

Тобто торік - «високий рівень організації», а тепер - «колапс»? Таку зміну настрою і намірів ректора одна з викладачів пояснила тим, що візит у Кропивницький був напередодні виборів ректора. Ми всі знаємо ціну передвиборчих промов і обіцянок, але все одно продовжуємо вірити. На жаль…

Те, що сталося, має неприємний присмак ще через те, що ні з ким попередньо не було зустрічей, обговорень, не шукали вихід зі складної ситуації, якщо така, на думку комісії, склалася. Вирішили й оголосили. Заступник голови студентського самоврядування, п’ятикурсниця Яна Соболь-Талібгізи в коментарі «Суспільному» сказала: «Студенти шоковані, що філію хочуть закривати. На сьогоднішній день близько 70 студентів медуніверситету працюють у лікарнях міста і лікують хворих на коронавірус. Якщо люди заберуть свої документи при закритті факультету, то деякі будуть змушені покинути навчання, тому що фінансово вони не потягнуть оплату за укладення нового договору. Студенти розгублені, не знають, що їм робити далі і в кого просити допомоги».

А ще не покидає відчуття образи. Чому долю кількох сотень студентів і викладачів вирішила лише частина 56 членів вченої ради, які проголосували за закриття філії? Але ж п'ять років тому, в березні 2016-го, відбулося підписання чотиристороннього (!) меморандуму про співпрацю, який передбачав розміщення в нашому обласному центрі двох факультетів Донецького національного медичного університету. Меморандум був підписаний Кіровоградською обласною державною адміністрацією, обласною радою, Головним управлінням Національної поліції в області (медвузу дісталося приміщення колишнього юридичного інституту) і Донецьким національним медичним університетом за сприяння Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства освіти і науки України. Чому ж ці високі договірні сторони пані Єрмолаєва не долучила до прийняття рішення про закриття філії?

Ця новина стала несподіваною і для виконуючого обов'язки голови Кіровоградської ОДА Валерія Жалдака. Наступного дня після рішення вченої ради він зібрав нараду, щоб розібратися в ситуації і знайти можливість зберегти філію медичного вузу в місті.

- Кіровоградщина свого часу доклала багато зусиль, щоб навчальний заклад розмістив свій підрозділ саме в Кропивницькому. Зараз ми повинні зробити все, щоб зберегти вуз такого профілю в регіоні. Розглядаємо всі можливі варіанти, якою буде база для подальшого функціонування університету - чи буде це підрозділ ДНМУ, чи, можливо, окремий навчальний заклад, - зазначив Валерій Жалдак.

Голова Кіровоградської облради Сергій Шульга вступив у пряму дискусію з Єрмолаєвою, але у Фейсбуці. За його словами, майже місяць тому він запрошував в. о. ректора на зустріч з метою «спільного пошуку вирішення проблем». Але, пише Шульга, «запрошення моє ви проігнорували, як проігнорували і думку студентів і співробітників підрозділу в Кропивницькому».

Відреагував на те, що відбувається, і головлікар онкодиспансеру Костянтин Яриніч, який брав безпосередню участь у процесі розміщення у нас філії вищого медичного навчального закладу. (П'ять років тому він був народним депутатом.):

- Абсурдність цієї ситуації переходить усі межі, вона обурила всіх причетних, яких поставили перед фактом. Нікого не цікавить ні думка 200 співробітників, ні 1000 студентів вузу.

Люди втрачають робочі місця, мінус перспектива для розвитку медичної галузі, мінус імідж країни. Такі короткі підсумки роботи пані в. о. ректора медичного університету, яка за цей короткий час змогла таки поставити крапку на медичному університеті в Кропивницькому. Я ж поспішив з висновками, коли сказав, що нове керівництво - наш порятунок. Вийшло зовсім навпаки.

Пригадую, як радів, коли вдалося разом з Міністерством охорони здоров'я, МЗС, парламентом, місцевими властями отримати можливість розмістити ДНМУ саме в нашому місті. Але є люди, які говорять одне, а роблять інше. За красивими обіцянками в. о. ректора стояло бажання зняти відповідальність і не перевантажувати себе кропивницьким підрозділом. Як можна закрити очі й залишити без роботи таку кількість людей, коли вони прийшли працювати в університет, повіривши у перспективу? Навіщо думати про студентів?

Маю десятки дзвінків. Ми з'ясовуємо юридичні деталі, готуємо звернення до всіх, хто підтримує збереження вузу в нашому місті. Ми розглядаємо всі можливі варіанти, якою буде база для подальшого функціонування закладу. Потрібно не забувати про те, що в області гостро стоїть питання медичних кадрів. Тому питання збереження навчального закладу медичного профілю для нас дуже актуальне. Нас влаштує тільки один варіант - існування медичного інституту в Кропивницькому.

Серед аргументів на підтримку збереження філії в Кропивницькому звучить один трохи неетичний. Мовляв, іноземні студенти економічно підтримують місто, залишаючи гроші в супермаркетах і знімаючи житло. Так, це свого роду інвестиції, але це не настільки важливо, як те, що студенти паралельно з навчанням працюють у лікарнях міста.

- Немає слів для обурення, - сказав Григорій Урсол, лікар, генеральний директор Лікарні Святого Луки. - У нас працюють студенти медсестрами і медбратами. Ми сподівалися взяти їх лікарями, коли закінчать університет. І вони в шоці, і ми. Зараз об'єднуємося, щоб це рішення вченої ради було скасовано. Розсудливі люди розуміють, що залишити Кіровоградщину без вищих медичних навчальних закладів - залишити без лікарів. Їх у нас і так не вистачає. В цьому році закінчують стоматологи. Ще рік - і випустяться лікувальники. Їх дуже потребують лікарні міста й області.

Думаю, що це рішення комусь на догоду. Хтось за цим стоїть, але я поки не розібрався, хто... Треба воювати і відстоювати!

А тим часом студенти організували онлайн-флешмоб проти закриття філії університету. Вони в соцмережах поширюють текст: «Чому ми повинні благати про те, щоб допомагати людям? Ганьба! Дайте студентам здобути омріяну освіту! Країна дуже потребує лікарів!»

Єрмолаєва стверджує, що в Краматорську для наших студентів будуть створені всі умови для гідної освіти і комфортного проживання. Але стало відомо, що їм доведеться їздити в Слов'янськ, Дружковку. Так, це не дуже далеко, але все ж не так комфортно, як у Кропивницькому.

І ще трошки історії. Коли університет відкривався, на той час ректор ДНМУ Юрій Думанський сказав: «У перспективі, коли ми наберемо всі курси, ці факультети, ця філія трансформується в Кіровоградський медичний університет - самостійний вищий навчальний заклад. Я думаю, що Кіровоградщина цього заслуговує». Невже не заслужила?

Які можливі варіанти вирішення питання? Якісь із них будуть озвучені на нараді в Міністерстві охорони здоров'я, куди поїде Валерій Жалдак. (Призначена на 20 травня.) Кіровоградська обласна рада направила листа міністру охорони здоров'я з проханням зберегти вуз. Прозвучало ще кілька пропозицій. Перша: медколедж імені Мухіна «перетворити» на медичний університет з отриманням відповідних ліцензій та акредитації. Друга: відкрити медичний факультет в пед- або техуніверситеті.

Безумовно, рішення потрібно приймати спільно. Для цього необхідно сісти за стіл переговорів представникам усіх сторін, кого це все зачіпає. Висловити аргументи, зважити всі «за» і «проти», виправити те, що заважає. В принципі, це треба було робити задовго до засідання вченої ради. Залишається сподіватися, що ще не пізно.