У Кропивницькому створюють стратегію розвитку транспорту і запрошують містян на громадські слухання

Перегляди: 1025

План сталої міської мобільності планують розробити у Кропивницькому.

Докладніше про це розповіли учасники прес-конференції в CBN, присвяченій громадським слуханням про перевезення пасажирів кропивницькими маршрутками.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Перевезення пасажирів — це одне з питань комфортного міста. На сьогодні ніхто не знає, що буде в місті через три роки. План сталої міської мобільності — європейський документ, який вже прийнятий у багатьох містах України. Це, наприклад, Київ, Дніпро, Житомир, Маріуполь, Івано-Франківськ. Такий документ необхідний для громади, адже він визначає стратегію і концепцію міста на 10 і більше років.

План сталої міської мобільності визначає, що потрібно для комфортного переміщення громадян. Він ставить питання не тільки у логістиці транспортних перевезень, а й в дорожній інфраструктурі. Наприклад, дуже важливим є питання парковок. Ним ніхто не займався і не визначав альтернативу для водіїв. Цей план також включає і екологію, і розвиток веломережі.

Як зазначив керівник громадської спілки «Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО», ексдиректор «Єлисаветградської транспортної компанії» Олег Плохов, наше місто нині знаходиться у 90-х роках. Кожні пів року зростатиме мінімальна зарплата і підніматимуться тарифи. Іншого шляху у влади немає. Тариф у місті має бути не більше 5 гривень при вільній організації транспортної логістики.

За словами виконавчої директорки ГО «Територія успіху» Інги Дуднік, без стратегії розвитку місто через пів року знову опиниться у ситуації, коли потрібно буде піднімати тарифи. Це можна робити до безкінечності, але ніякого поліпшення не відбудеться. Зараз комунальне підприємство не може закрити весь дефіцит пасажирських перевезень, тому потрібно прибігати до послуг приватних перевізників, які на сьогодні не влаштовують громаду. Щоб об'єднати інтереси перевізників, громади і органів влади — потрібно створювати стратегічні документи.

Місто має бути зручним для проживання. Протягом останніх семи років не проводилися жодні дослідження пасажиропотоку. Ніхто не розуміє, в який бік і з якою частотою потрібно пускати транспорт. 80% маршрутів перетинаються, але вони все одно не задовольняють людей. Потрібно переглянути графіки та дослідити, скільки пільговиків користуються громадським транспортом. Ці рішення не вимагають великих затрат.

Громадські слухання проходитимуть 21 травня (п'ятниця) о 14:00 в приміщенні міської ради (426 кабінет). 

Фото Ігоря Філіпенка, CBN.