«Спасибі школі за поламану психіку, низьку самооцінку і нові фобії». Історія булінгу з-під Кропивницького

Перегляди: 8270

13-річна Ельвіра (імена у тексті змінені, також ми не називаємо школу. - CBN) двічі намагалася покінчити з життям. Потім написала вірша про самогубство і показала його вчителям. «Молодець, талант», - похвалили її.

Читайте історію про те, як діти можуть бути жорстокими і безжальними, а дорослі - байдужими. І невідомо, що гірше.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Проблеми почалися десь рік тому, - розповідає мама Ельвіри Олена. - Я списувала на підлітковий вік, на те, що дитина не хоче вчитися, на сімейні якісь негаразди. До речі, і вчителі намагаються перевести все на сімейні проблеми - мовляв, виховую сама, не живемо з татом. Донька довго приховувала від мене справжні причини. Те, що вона написала у поясненні ювенальній поліції, я взнала, коли прочитала. Мені говорила, що просто не хоче ходити до школи. Хоча вона любить учитися. І характер у неї не слабкий. Мені здавалося, що слабкі діти можуть зазнавати знущань. Як з’ясувалося, ні.

Були дві спроби суїциду - різала вени. Перша спроба була цієї зими, друга - недавно. І коли ювенальна поліція конкретно спитала мою доньку: «Що стало причиною? Школа?», вона відповіла: «Так, школа. Я повернулася зі школи і зробила це, бо більше не могла терпіти». «Обидва рази через школу було?» «Так».

[caption id="attachment_98672" align="aligncenter" width="640"] З пояснення ювенальній поліції[/caption]

Причини цькування Ельвіра виклала у письмовому поясненні ювеналам. Там багато чого: і розмови про сексуальну орієнтацію, і ревнощі до хлопця, і заздрощі. Нічого, здавалось би, серйозного. Якщо не вважати серйозним таке, наприклад, повідомлення у месенджері: «Та мы тебя просто побьем, курица!» (скрін є у телефоні Олени і фігурує в якості одного з доказів у поліції).

- Ось вірш, який вона написала у п’ятницю, - Олена демонструє повідомлення у вайбері. У вірші - про самогубство. - Вона його вчителям показувала. «Молодець, талант», - похвалили її.

У школі провели розслідування. Результат - нічого страшного не сталося.

- Мама звернулася усно, ми зареєстрували у журналі, - пояснює директорка закладу. - І почали діяти, відповідно до встановленого порядку. Моїм наказом було створено комісію. Ми поговорили і попрацювали з усіма учасниками конфлікту: і батьками, і учнями, нам не вдалося лише поспілкуватися з самою дівчинкою, тому що мама не дала на це дозвіл. Ми також попередили соціальну службу і ювенальну поліцію про те, що було звернення мами. З дитиною попрацював психолог соціальної служби. Сьогодні ми запросили маму на засідання комісії, щоб оголосити результати: булінгу в школі не виявлено, систематичних цькувань не було, є конфлікти між дівчатками, але не регулярні й суто підліткового характеру.

Є проблема спілкування в Мережі. Діти знаходять собі віртуальних друзів і тим самим не знаходять собі друзів реальних, однокласники стають їм не цікавими, тому і виникають такі проблеми довіри й недовіри одне до одного. Всі учасники конфлікту запевняють, що систематичного цькування не було. Проблема більше в тому, що дитині нецікаво з однокласниками.

[caption id="attachment_98671" align="aligncenter" width="640"] Гасло у шкільному коридорі[/caption]

Шкільна психологиня теж вважає, що все у нормі. Але чомусь її слова не зовсім корелюються з заявою директорки про «нецікаво з однокласниками»:

- Всі підтверджують те, що Ельвіра з ними дружить. І навіть думки в них не було ніколи якоїсь проти Ельвіри. Ми порадили мамі більше довіряти людям і вчити цьому дитину.

То дружить? Чи все-таки ні? Відповідь на це запитання шукають і в ювенальній поліції:

- Наразі тільки-но отримані матеріали і зареєстровані відповідним чином. Відповідно до проведених перевірок буде надана правова оцінка цим фактам, які тим чи іншим чином будуть підтверджені або спростовані. Якщо буде доведено факт булінгу, то до фігурантів будуть застосовані заходи адміністративного впливу.

Мама Ельвіри сьогодні здала доньчині підручники в бібліотеку і планує забрати документи зі школи. У закладі тим часом триває життя. Молодші класи з задоволенням ганяють коридорами, виконуючи завдання квесту, - їм треба переміщуватися між «станціями». Одна з них називається «Дружба»...