Юридичні аспекти купівлі земельних ділянок

Перегляди: 744

Купівля земельної ділянки – вигідна інвестиція. Тим паче, що невдовзі в Україні стартує ринок землі за новими правилами. Тепер, окрім ділянок під забудову, для купівлі-продажу стануть доступними й сільськогосподарські угіддя, на які донедавна діяв мораторій. Проте незалежно від типу ділянки існують певні правові аспекти, яких слід дотримуватися, щоб угода мала юридичну силу і не принесла покупцю в майбутньому неприємні несподіванки.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Цільове призначення землі

Відповідно до українського законодавства, всі земельні ділянки мають цільове призначення. Тобто деякі із них призначені винятково для занять сільським господарством, інші можна використовувати під будівництво. Тому перше, з чим слід визначитися усім, хто планує купити землю – для чого вона потрібна. Якщо придбати об’єкт з невідповідним цільовим призначенням, доведеться оббивати пороги різних інстанцій, щоб поміняти його.

Приватна особа чи держава:

у кого купувати землю

За законом в Україні купити земельну ділянку можна як у держави, так і в приватної чи юридичної особи. В першому випадку процедура більш складна і має свою специфіку. Для цього доведеться реєструватися в аукціоні та брати участь в торгах.

Щоб купити землю у приватної особи, достатньо вибрати цікавий для вас об’єкт і підписати відповідну угоду з продавцем. Відшукати потрібну ділянку найлегше через сервіс OLX, де представлені тисячі пропозицій з різних регіонів України під забудову та ведення сільського господарства. Договір купівлі-продажі повинен завірити нотаріус. До підписання документа покупцеві слід перевірити наявність у продавця права власності на нерухомість, а також чи є об’єкт приватизованим.

На що ще слід звернути увагу

при купівлі землі?

Щоб земельна ділянка була зручною в використанні та відповідала вашим планам на неї, при виборі варіанта слід звернути увагу на такі особливості:

  • наявність чи можливість проведення необхідних комунікацій;
  • розмір та конфігурація ділянки;
  • інфраструктура поблизу.

Дотримуйтеся цих правил, і купівля земельної ділянки принесе вам тільки задоволення.