Індукційні варильні поверхні: «за» та «проти»

Перегляди: 1777

Експерти порталу порівняння цін E-Katalog розкажуть про переваги та недоліки індукційних плит — ноу-хау в області кухонної техніки.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як працює індукційна плита?

Під поверхнею індукційної плити розташовані спеціальні індуктивні котушки. При подачі живлення по них проходить електричний струм, що призводить до утворення електромагнітного поля. Коли в це поле потрапляє посуд з магнітними властивостями, в його дні та стінках виникають вихрові струми, що забезпечують швидке нагрівання.

Переваги

Індукційні плити мають дуже високий ККД — приблизно 90%. У звичайних же електроплит він не перевищує 70%. Секрет криється в тому, що енергія, яку генерує індукційна плита, витрачається лише на нагрів дна посуду. В той час як електроплита спочатку повинна прогріти ТЕН, потім — робочу поверхню, і лише від неї нагріється посуд. А якщо дно посудини менше площі робочої зони, частина енергії буде просто гріти повітря.

Плита на індукції не тільки гріється, а й готує швидше, тому з нею ви економите двічі: по-перше — електроенергію, по-друге — свій час.

Той факт, що поверхня індукційних плит залишається холодною, робить їхню експлуатацію безпечною. Від такої плити не можна підпалити навіть папір, а дотик до робочої панелі в процесі готування не призведе до опіку — важливий момент для сімей з маленькими дітьми або домашніми улюбленцями. Плита також не буде гріти предмети, менші певного розміру, наприклад вилку або ложку.

За індукційними плитами просто доглядати: продукти та пролиті рідини не пригорають до конфорок, тому легко видаляються звичайною вологою губкою.

До того ж вони дуже функціональні. Регулятор потужності допоможе встановити оптимальний режим для ваших потреб — чи то швидке нагрівання води, чи повільне тушкування. Деякі пристрої також пропонують режим Power Booster, що дозволяє обраній конфорці «запозичати» потужність у сусідніх зон для досягнення максимальної продуктивності.

У сучасних моделях також є можливість задавати точний час приготування, блокувати панель управління від дітей, запам’ятовувати останні установки та використовувати функцію паузи, що перемикає всі конфорки на низькотемпературний режим підтримки тепла.

Недоліки

Мабуть, головний недолік індукційних поверхонь полягає в тому, що для готування на них підійде не кожен посуд. Дно сковорідок, каструль та інших ємностей повинно бути плоским і мати феромагнітні властивості. Перевірити це можна, приклавши до дна звичайний магніт: якщо він примагнічується, посуд підходить. А ось немагнітні матеріали, наприклад, скло або алюміній, на індукційній плиті не нагріваються.

Також відзначимо, що індукційні поверхні не безшумні та трохи гудуть під час роботи. Але ж будь-яке приготування їжі — вельми гучний процес, тому тихе дзижчання плити розчиниться на фоні шуму від смаження чи кипіння води.

Вердикт

Як показує сервіс E-Katalog, ціна індукційних плит на 2 конфорки в інтернет-магазинах України стартує приблизно від 3 300 грн, на 4 конфорки — від 4 500 грн. Це трохи дорожче звичайних електричних моделей (від 2 100 грн та від 3 300 грн відповідно), однак завдяки високій енергоефективності та швидшому приготуванню ця різниця окупиться внаслідок менших витрат на електроенергію. У плані ж зручності, функціональності та безпеки експлуатації індукційні панелі явно перевершують звичайні, що дозволяє сміливо рекомендувати їх до покупки.