Кропивницька інфекціоністка Ірина Панченко: «Коронавірус мутував і став небезпечнішим»

Перегляди: 2014

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Вам не здається, що всі ми розслабилися і втратили пильність? Тим часом ковід продовжує заражати і вражати. Про останні «тенденції» коронавірусу нам розповіла Ірина Панченко, головний інфекціоніст Центральної міської лікарні Кропивницького.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Останнім часом, у період так званої третьої хвилі, ми фіксували більшу кількість тих, що заразилися, хвороба яких протікає важче, ніж раніше. Важких хворих стало більше, смертність теж збільшилася.

У лабораторних центрах України проводились дослідження, які підтвердили те, що штам коронавіруу мутував. Тобто тепер у нас циркулюють інші штами. Протоколи лікування коронавірусної хвороби змінюються постійно. Не радикально, але все ж змінюються тактики і стратегії застосування певних препаратів.

І все ж ми спостерігаємо спад захворюваності. На щастя, захворюваність медиків стає мінімальною. Це пов'язано з вакцинацією медпрацівників. Крім того, багато що перехворіли, мають антитіла.

Зауважу, що померлі від коронавірусу - це в основному люди похилого віку з хронічною супутньою патологією. Ті, хто молодші, теж мали супутні захворювання. А ось діти хворіють в легкій формі і часто не мають потреби в госпіталізації.

Ситуація в лікарні така: ми поступово згортаємо госпітальні бази. Через пару днів відділення, віддані під хворих на коронавірус, працюватимуть за своєю специфікою.

Прогнозувати щось немає сенсу. Ми ж сподівалися, що все закінчиться другою хвилею, і не буде третьої. Але бачите, як вийшло: третя виявилася жорсткішою і безпощаднішою. А ось рекомендації дати можу. Перше - це активна вакцинація. Не нехтуйте щепленням, убезпечте, захистіть себе. Особливо люди, що знаходяться в групі ризику. Часто чую, що хворі на цукровий діабет бояться робити цю процедуру. Навпаки! Хворим на цукровий діабет, гіпертонічну й інші хронічні хвороби потрібно зробити щеплення в першу чергу.

Я розумію, що всі втомилися від масочного режиму. Але носіння масок і раніше залишається актуальним. Так само, як ретельне і часте миття рук і дотримання соціальної дистанції. Давайте не будемо розслаблятися. Почекаємо, поки вірус ослабне.