У Кропивницькому обговорювали майбутнє Монастирища (фото)

Перегляди: 1008

Про збереження одного з унікальних місць нашої області — ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Монастирище» — говорили під час зустрічі «Золотими стежками з Ніною Бабанською» в ОУНБ імені Дмитра Чижевського, передає кореспондент CBN.

Проходила вона в рамках просвітницького проєкту «Культурна спадщина Кіровоградщини. ТОП 30».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Приводом для спілкування краєзнавців, істориків, екологів та археологів стала інформація департаменту культури й туризму облдержадміністрації про плани «облаштувати туристичною інфраструктурою» Монастирище.

Відома кропивницька екологиня, краєзнавця і дослідниця Ніна Бабанська забила на сполох. На її переконання, на природно-заповідній території, де повинні зберігатися рельєф, геологічна основа, повітряні маси, гідрологічні об'єкти, флора та фауна, неможна організовувати туристичні маршрути.

«Заказник, де зберігаються 85 відсотків видового складу червонокнижних, ендемних, рідкісних і лікарських рослин, знаходиться в жалюгідному стані. Він впритул підійшов до точки неповернення», - заявила екологиня.

За її словами, за 28 років на території, що охороняється державою, так і не був встановлений охоронний державний знак. Всі ці роки заказник піддавався вандалізму. Туристи приїжджали на автівках до самої скелі, розбивали намети, розводили вогнища безжально витоптували все навкруги, через що катастрофічно зменшилась кількість червонокнижних рослин.

Ніна Бабанська підтримує плани департаменту встановити охоронний щит, але вважає, що обов’язково потрібно винести межі заказника в натуру, тобто на місцевість. Тоді усім буде зрозуміло, де межі природоохоронної зони. Вона нагадала про вимоги закону України про природно-заповідний фонд.

На думку заступника директора обласного краєзнавчого музею Павла Рибалко, місце це закрити неможливо.

«Монастирище залишиться візитівкою нашої області. Люди повинні його бачити, але в розумних межах», - зазначив науковець.

На думку представника департаменту Ігоря Липодата, хтось повинен відповідати за заказник. Раніше охоронне зобов’язання лежало на Устинівській виправній колонії, але в умовах децентралізації це стане зоною відповідальності ОТГ.

«Відповідно до нормативної бази, нічого не можна робити за два кілометри до заказника. Мова йде про те, щоб перед заказником встановити інформаційний щит, облаштувати місце, де б залишали транспорт, встановити там сміттєві баки і таке інше», - додав він.

Ігор Липодат запропонував продовжити обговорення питання та запросити до нього громадські організації. Пропозиція була підтримана.