Save DNMU, please! Чи вдасться врятувати філію Донецького медуніверситету в Кропивницькому

Перегляди: 1792

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Боремося, відстоюємо, доводимо - рятуємо ДНМУ. Дуже хочеться, щоб у нашому місті, в нашій області залишився медичний університет. Він і його студенти не тільки оживили обласний центр, але дали шанс, можливості для розвитку медицини в цілому в нашому регіоні. Але вчена рада вузу вирішила по-своєму.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Передісторію переказувати не будемо - всім відома: підрозділ закривають через нібито неможливість виконання ліцензійних вимог. Але про те, що там на постійній основі працює чимало фахівців, що пропонували для викладання кандидатів і докторів медичних наук, а їх не брали, керівництво замовчує.

Виконуюча обов'язки ректора університету Майя Єрмолаєва (чому досі в. о.?) у всіх коментарях каже, що рішення про закриття філії Донецького національного медичного університету було прийнято колегіально - вченою радою. Але в документах написано: «з ініціативи в. о. ректора». Цікаво, чи є протокол засідання, де розглядалося питання про подальшу долю філії. Мабуть, ні.

У боротьбу за збереження підрозділу в Кропивницькому включилося, здається, все населення країни, крім вченої ради і Єрмолаєвої. Керівництво області заручилося підтримкою держсекретаря МОЗ. Народний депутат України Олександр Дануца написав у соціальних мережах: «Спільно з депутатами від Кіровоградщини Богданом Торохтієм, Олегом Вороньком, Ігорем Мурдієм, Юрієм Кузбитом мали важливу зустріч з міністрами охорони здоров'я Віктором Ляшком і освіти та науки Сергієм Шкарлетом з приводу ймовірного закриття в Кропивницькому філії Донецького національного медичного університету. У міністрів є розуміння, що цього в умовах пандемії Covid-19 робити не можна ні в якому разі. Розмова буде продовжена, але студенти і викладачі поки можуть бути спокійні».

Але ніхто не спокійний. По-перше, викладачі. Ті, хто не «підчитують», а мають медунівер офіційним роботодавцем. Їм пропонують перебратися до Краматорська. Ви серйозно? Як ви влаштуєте й облаштуєте десятки фахівців? По-друге, студенти. Вони організували збір підписів на підтримку філії в Кропивницькому. Нардеп минулого скликання Костянтин Яриніч, який брав безпосередню участь у відкритті у нас підрозділу ДНМУ, закликає підтримати хлопців:

- Був на площі Героїв Майдану і поставив підпис на підтримку Донецького медичного університету. Але це не тільки підтримка збереження медустанови на території обласного центру, а й підтримка наших дітей, майбутніх медиків, їхніх сімей, педагогів і взагалі жителів області. Тому закликаю всіх, хто зацікавлений у тому, щоб медицина в Кіровоградській області процвітала, поставити свої підписи.

Частина студентів працюють у медустановах Кропивницького, виконуючи обов'язок за покликом душі. Але безглузде рішення групки осіб, які, не думаючи, махають шашкою і самостверджуються на керівних посадах, може перекреслити долі сотень молодих лікарів.

Тим часом з нашої філії в Краматорськ вже вивезений віртуальний анатомічний стіл вартістю 4 мільйони гривень. «УЦ» має у своєму розпорядженні копію розпорядження в. о. ректора, в якому завідувачі кафедрами зобов'язуються передати майно на склад ДНМУ в Кропивницькому до 25 червня 2021 року. Вгорі документа написано: «У зв'язку з припиненням освітньої діяльності Донецького національного медичного університету в м. Кропивницький з метою організації передачі майна на місця здійснення освітньої діяльності в Донецькій області».

На початок поточного навчального року в нашій філії навчалися 400 студентів-українців і понад 700 іноземців з 40 країн світу...