У Кропивницькому презентували історію громадського транспорту міста (фото)

Перегляди: 2005

У головній бібліотеці Кропивницького презентували історичний нарис «Пасажирський громадський транспорт Єлисаветграда-Зінов’євська-Кірово-Кіровограда в кінці ХІХ-ХХ столітті», передає кореспондент CBN.

На засіданні клубу «Краєзнавство: Центральний регіон» автор-укладач Олександр Жосан розповів, що з середини 90-х років ХІХ століття та все ХХ вулицями нашого міста курсували різні види пасажирського транспорту. До кінця 1940-х найпоширенішими був гужовий транспорт та трамваї.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Так, дорогами Єлисаветграда їздили коляски, ландо, брички, лінійки та дріжки. У 1910 році «Голос Юга» писав про значну кількість у місті кінних пасажирських екіпажів та брак стоянок для візників.

У книзі представлений уривок з постанови Єлисаветградської міської думи за 1900 рік про встановлення платні за прибирання місць стоянок візників від натуральних відходів. Візники не дуже добре прибирали та дезінфікували стоянки, тому міська управа вирішила, що найматиме спеціальну людину, яка буде виконувати цю роботу, а візники оплачуватимуть: вноситимуть «у касу городской управы по расчету за каждую лошадь по 1 р.25 к. в год».

Електричну трамвайну лінію у нашому місті відкрили за старим стилем 13 липня 1897 року. Так Єлисаветград став четвертим у Російській імперії містом, де пустили трамвай. До речі, у Москві він з’явився на два роки пізніше. Перша лінія зв’язувала залізничний вокзал із пивзаводом Зельцера, а потім була подовжена до міського саду.

Брички та трамваї змінило автобусне сполучення. Тролейбуси у Кіровограді з’явилися 1967 року.

«Перших тролейбусів було близько двох десятків. Це були вживані 5-7-річні тролейбуси "Київ-2" та "Київ-4"», - розповідається в історичному нарисі.

Книга багато ілюстрована світлинами вулиць міста та транспорту, автовокзалів, залізничних станцій, аеровокзалів. У ній є мапи, схеми та розклади маршрутів, фотокопії документів, квитків на проїзд.

Невдовзі історичний нарис «Пасажирський громадський транспорт Єлисаветграда-Зінов’євська-Кірово-Кіровограда в кінці ХІХ-ХХ столітті» з’явиться на веб-сайті ОУНБ імені Дмитра Чижевського.