Посол ЄС в Україні про ПУЕТ: «Надзвичайно вражений вашою роботою»

Перегляди: 2311

Саме такий відгук у «Книзі почесних гостей» Полтавського університету економіки і торгівлі (ПУЕТ) написав після ознайомлення з його діяльністю посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

Так посол відзначив зручність розташування університетського корпусі – у центрі міста – та сучасний рівень його інфраструктури: навчального корпусу, гуртожитків, спортивних залів та футбольного поля, бібліотеки, закладів харчування, Центру мистецтв і дозвілля.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Проте головне, чим цікавився високий гість, – це зміст і якість освітньої діяльності ПУЕТ. Адже саме на основі її аналізу ще у 2009 році університет став першим на Полтавщині і в числі семи ЗВО України, які були прийняті до «Великої Хартії університетів» Європи й світу.

До речі, цього року Болонський університет (альма-матер європейської вищої освіти при якому працює оргкомітет Великої Хартії) з нагоди 35-річчя створення Magna Charta Universitatum ініціював урочисте оновлення угоди співпраці в області вищої освіти зі всіма її членами. Відтак 3 червня 2021 року ректор ПУЕТ Олексій Нестуля онлайн підписав угоду про подальшу співпрацю, а колектив університету урочисто документально підтвердив дотримання фундаментальних принципів Великої Хартії університетів.

Особливо ж вразили пана посла результати співробітництва полтавського вишу з програмою ЄС Erasmust+: з 2017 року нею профінансовано 55 проєктів обміну студентами й співробітниками ПУЕТ з 29 університетами 11 країн Європи (Італія, Іспанія, Польща, Литва, Словенія, Хорватія та ін.); реалізовані такі масштабні проєкти, як AESOP – «Здійснення захисту інтересів студентів шляхом введення посади омбудсмена», МНУІ-МЕ – підготовка спільно з п’ятьма європейськими університетами магістерської програми з підприємництва; EEIF SMS, Жан Моне – розробка курсу «Європейський досвід впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (НАСРР)» та ін.

Активно співпрацює ПУЕТ і з університетами Великої Британії. За підтримки Британської Ради його співробітники та студенти спільно зі своїми колегами з Портсмундського університету в 2017-2018 роках брали участь у проєкті розвитку лідерського потенціалу, у 2019-му розпочали реалізацію одного з 10 проєктів масштабної програми Creative Spark: підтримка підприємництва в системі освіти; у 2020/21 навчальному році реалізували проект Creative Spark: «Клуб англійської мови».

Щойно в Туреччині розпочала діяти програма академічних обмінів Мевлана, її керівництво запросило ПУЕТ до співробітництва. І на сьогодні вже підписано угоди з п’ятьма турецькими університетами про взаємний обмін студентами і викладачами.

Очевидно, не випадково посольство Європейського Союзу в Україні вже три роки поспіль доручає ПУЕТ організацію й проведення на Полтавщині Днів кар’єри ЄС в Україні.

Для студентів і співробітників ПУЕТ ці та інші міжнародні проєкти відкривають можливість або пройти тривале навчання чи стажування у європейських університетах, або ж прослухати освітні курси від їхніх провідних викладачів у своєму виші, відчути потреби не лише вітчизняного, а й світового ринку праці, його вимоги до здобувачів вищої освіти. Відтак вони стають активними учасниками реформування освітньої діяльності ПУЕТ відповідно до вимог сучасності.

Саме цей критерій є основним для європейських та інших фондів, які фінансують міжнародні освітні проєкти, в тому числі програми обміну тощо. Адже заявки на них подають, зазвичай, закордонні університети-партнери, які прискіпливо вивчають навчальні плани, за якими будуть навчатися їхні студенти у ПУЕТ. Раніше для них було абсолютно не зрозуміло, чому студенти-маркетологи починали вивчення маркетингових досліджень лише з третього курсу. А до того, за старими стандартами МОНУ, 435 годин вивчали математику, стільки ж «Політекономію», «Економтеорію» і т. п., 210 – бухгалтерський облік тощо.

Тому, доки інші чекали чергового «відкату» реформ у вищій освіті, ПУЕТ перейшов на навчальні плани світових лідерів у підготовці фахівців за його спеціальностями. Наприклад, навчальний план спеціальності «Менеджмент» у ПУЕТ 100% відповідає програмам підготовки високоефективних менеджерів – «Массачусетського технологічного інституту» (США) та «Портсмундського університету» (Великобританія). Якщо порівнювати навчальний план бакалавра спеціальності «Готельно-ресторанна справа» то він повністю відповідає планам підготовки у «Школі готельного менеджменту» (Швейцарія), Business & Hotel Management BHMS (Швейцарія), «Лозаннська школа готельного менеджменту» (Швейцарія); Севільський університет (Іспанія). І так можна продовжувати по кожній із понад 30 освітніх програм підготовки молодших бакалаврів, бакалаврів чи магістрів.

Важливо, що професійна підготовка у ПУЕТ розпочинається вже з першого курсу. Причому 25% свого навчального плану студенти формують особисто з урахуванням майбутнього місця працевлаштування. А щоб полегшити цей вибір, усі студенти всіх спеціальностей щороку йдуть на обов’язкові 2-3-місячні оплачувані практики та стажування в Україні чи за кордоном. Студенти не залишаються без канікул для відпочину, оскільки для другого і старших курсів теоретичне навчання розпочинається 1 жовтня і закінчується 1-15 травня. Все, як у європейських університетах.

Саме цим і обумовлені численні схвальні відгуки закордонних університетів-партнерів Полтавського університету економіки і торгівлі про його діяльність та готовність і надалі працювати разом з ним над реалізацією цікавих проектів. Це, по суті, неформальне визнання європейського рівня освіти в ПУЕТ.

Формальним же визнанням його прагнень дотримуватися високих стандартів в якості освіти став зроблений у травні 2018 році висновок Міжнародної мережі сертифікації (IQNet) і Німецького органу сертифікації системи управління якості (DQS GmbH) про відповідність його діяльності вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2015. У квітні цього року під час проведення ресертифікаційного аудиту він був підтверджений.

Так що на зустрічі зі студентами, якою завершився візит пана Матті Маасікаса до ПУЕТ, говорили не лише про європейські перспективи України, а й про те, як університет може стати майданчиком для багатьох нових суспільних, освітніх та бізнес проєктів Європейського Союзу.

Пресслужба ПУЕТ