Кропивницька «Свобода» вимагає, щоб у місті з’явилася площа Євгена Коновальця (фоторепортаж)

Перегляди: 1288

Представники «Свободи» мітингували сьогодні, 14 червня, під будівлею Кропивницької міськради, передає кореспондент CBN.

https://cbn.com.ua/2020/07/22/u-kropyvnytskomu-hochut-rekonstruyuvaty-ta-perejmenuvaty-ploshhu-druzhby-narodiv/

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Головна вимога - перейменування площі Дружби народів на Євгена Коновальця.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN

Євген Коновалець - полковник Армії УНР, командир Січових Стрільців, член Стрілецької Ради, командант УВО, голова Проводу українських націоналістів (1927), перший голова ОУН (з 1929), один із ідеологів українського націоналізму. З грудня 1922 року був змушений мешкати в еміграції у Чехословаччині, Німеччині, Швейцарії та Італії.

Протягом 1920-х років відбулося декілька замахів на Євгена Коновальця. Їх намагалися здійснити різні агенти радянських спецслужб. 1933-го розпочалася реалізація останньої операції з убивства провідника під кодовою назвою «Ставка», яку розробляли у Москві під особистим наглядом Йосипа Сталіна. Виконавцем замаху став агент радянської служби зовнішньої розвідки Павло Судоплатов.

Про спецоперацію інформували особисто Сталіна. У листопаді 1937-го Судоплатова прийняв Йосиф Джугашвілі й поставив задачу розробити план «нейтралізації» керівництва ОУН. За тиждень у Кремлі Судоплатов доповів план Сталіну, керівнику НКВС Єжову та голові ЦВК УРС Петровському. Останній заявив, що Коновальцю заочно винесено смертний вирок.

23 травня 1938 року Коновальця вбили у Роттердамі в результаті цієї спецоперації. Вбивство Коновальця виконав Павло Судоплатов (пізніше - керівник розвідувально-диверсійного управління НКВС СРСР, генерал КДБ). Він зумів увійти в довіру до Коновальця, який вірив в існування в СРС міцного підпілля. Це «нелегальне угрупування» й презентував, згідно з «легендою», Судоплатов під псевдонімом «Павлусь Валюх».