У Кропивницькому відтворили долю командирів Зеленої Брами (фото)

Перегляди: 1270

Великий проєкт «Командири Зеленої Брами» був презентований сьогодні, 22 червня, у краєзнавчому відділі ОУНБ імені Дмитра Чижевського, передає CBN.

Над ним з 2012 року працював кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри історії України ЦДПУ імені Володимира Винниченка Олександр Чорний. Він представив кольорову графічну реконструкцію 50 портретів представників командного складу 6-ї та 12-ї армій під командуванням генералів Івана Музиченка та Павла Понєдєліна, які були оточені та знищені в урочищі Зелена Брама.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Я захотів подивитись, якими ці люди могли бути не на чорно-білих фотокартках, а в кольорі», — пояснив дослідник.

Він зазначив: на портретах люди, які на себе прийняли той самий удар, що завдали німці Радянському Союзу 22 червня 1941 року.

«Ці події не набули розголосу в радянські часи. Після війни раз на десять років з’являлись матеріали про події в Зеленій Брамі, які забороняли до публікації в пресі, розголошення на радіо та телебаченні», — розповів Олександр Чорний.

Зараз відомо, що певні події не можна було згадувати й у мемуарах.

«Завдяки таким дослідникам, як Олександр Чорний, ми можемо дізнатися причини трагедії, що сталася під селом Підвисоким. Правду про людей», — зазначив перший заступник голови облради Юрій Семенюк.

Історик та письменник Василь Даценко звернув увагу на те, що автор зобразив командирів не залежно від їхніх звань і подальшої долі, їх героїчним вчинкам чи зраді.

«За кожним своя біографія і місце в тих подіях. Наприклад, генерал-лейтенант Іван Андрійович Ласкін. В.о. командира 15-ї мотострілецької дивізії потрапив в оточення, вийшов з нього, перейшов лінію франту. Брав участь у боях за Севастополь. Особисто приймав капітуляцію генерал-фельдмаршала Фрідріха Паулюса у Сталінграді. Хто ж думав, що серед тих трьох осіб, з якими він був у полоні, знайдеться негідник, в якого були контакти з поліцією. У 1943 році люди зі сталевими щелепами звинуватили Ласкіна у роботі на німецьку розвідку та приховуванні факту перебування у полоні. Арештували у 1944-му. У 1952 році військовою колегією ВС СРС він був засуджений до 10 років виправно-трудових таборів без обмеження в правах. Домігся реабілітації, залишив спогади, частина з яких так у не була опублікована», — розповів Василь Даценко.

Кожна графічна реконструкція має історичну довідку про зображену на ній людину. Побачити командирів Зеленої Брами та дізнатися про їхню долю можна протягом літа, поки працюватиме виставка.