Коболєв – про роль Порошенка у газових переговорах 2014 року: діяв в інтересах України

Перегляди: 3454

П'ятий президент, лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко у 20214 році ставив завдання тодішньому голові «Нафтогазу» Андрієві Коболєву зробити усе можливе для уникнення газової кризи в Україні. Зокрема, це відбувалося напередодні газових переговорів з Росією восени 2014 року.

Про це повідомляє впливове інтернет-видання «Обозреватель».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про це сам Коболєв розповів у інтерв'ю виданню ThePage. Так він прокоментував так звані «плівки Бігуса», у яких йшлося про те, що Віктор Медведчук у розмовах із керівництвом «Газпрому» обіцяв нібито підтримку Порошенка у вирішенні газових проблем.

Втім за словами Коболєва, ні Порошенко, ні інші учасники української делегації на переговорах не давали вказівки лобіювати інтереси Москви.

«Я ніколи не відчував того, що керівництво українського уряду або президент, або інші учасники української делегації хотіли зробити чи примусити мене прийняти щось таке, що було б не в інтересах України», – сказав він.

Коболєв додав, що головна мета, яку перед собою ставила українська делегація на цих переговорах, – це, передусім, уникнення газової кризи, яка мала місце взимку 2009 року, коли було фактично перекрито газ не тільки Україні, а й усій Європі.

«Російська Федерація дуже жорстко шантажувала як нас, так і європейські країни, примушуючи пристати на свої вимоги. Таке завдання уряд, який було призначено на початку 2014 року, поставив мені як керівнику «Нафтогазу». Пізніше це саме завдання щодо уникнення кризи мені підтвердив на той час новообраний президент Петро Порошенко», – розповів Коболєв.

Він наголосив, що тоді вдалося уникнути кризи та газового шантажування України.

«Трикутник переговорів виглядав таким чином. Пан Гюнтер Еттінгер говорив із фрау Меркель; Міллер та Новак говорили з Москвою, я думаю, з паном Путіним і ще з кимось; я, зі свого боку, мав багато розмов із українською стороною як із прем'єр-міністром Яценюком, так і з президентом Порошенком. Таким чином ці переговори завершилися серйозним успіхом, який дозволив уникнути того, що мало відбутися за всіма сподіваннями. Всі очікували, що буде газова криза, що Україну знову поставлять на коліна жорстким газовим шантажем. Ні, цього не відбулося саме за результатами тристороннього пакету», – сказав Коболєв.

Фото - https://www.5.ua/