У Кропивницькому пояснили, чому в Центральному сквері не можна будувати «МакДональдз»

Перегляди: 3913

Громадські активісти Кропивницького пояснили, чому вони проти побудови закладу швидкого харчування у Центральному сквері міста.

Про це вони розповіли під час пресконференції в CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами громадського діяча Дениса Ликова, наша область займає першу сходинку по захворюваності на рак шкіри. Це відбувається через те, що у місті не вистачає зелених насаджень. Тому вкрай важливо, щоб зелені зони Кропивницького залишались, зокрема й Центральний сквер:

«Влада говорить, що «МакДональдз» — це гарна інвестиція, що екологія ніяк не постраждає. Але є приклади, коли обіцянки розбігалися з реальністю. Наприклад, у Тернополі після побудови цього закладу від скверу залишилось лише дві ялинки. Тому нічого гарного «МакДональдз» для міста не приніс. Як виявилось, головний по будівництву закладу у Кропивницькому — це очільник міста. І важливо те, що його підприємство буде постачати свою продукцію до «МакДональдзу»».

Член спілки архітекторів Володимир Рак зазначив, що центром міста займались не один рік, зокрема, у 1991-му розробляли проектну документацію. У той час пропрацювали всі можливі місця для збереження зелених насаджень. На його думку, якщо у Центральному сквері побудують «МакДональдз», то туди почне приїжджати дуже велика кількість людей з усієї області. Але ж навіть зараз у центрі міста неможливо поставити автомобіль, для цього потрібно зробити кілька кіл.

У Кропивницькому є купа закинутих місць, які не будуються роками. Нікому не буде заважати, якщо «МакДональдз» розмістять саме там. Адже люди проти не цього закладу, а саме забудови Центрального скверу.

Жителька Кропивницького Олена Резніченко вважає — для того, аби наше місто було екологічно безпечним, потрібно щоб на одну особу припадало 20 кв метрів зелених насаджень. Відповідно до останніх документів 2007 року, у Кропивницькому на одну особу припадають лише 6 кв метрів зелені. З того моменту кількість дерев у місті суттєво зменшилась. Протягом останніх років їх стало менше одразу на 4000. А висадили натомість 1200 дерев.

За її словами, влада стверджує, що зелені насадження у центральному сквері аварійні. Але хто винен у тому, що 60-річні дерева доведенні до такого стану? Вони повинні рости 80-90 років.

Юрист Ігор Погасій зазначив, що за законом територіальна громада має право вирішувати питання місцевого значення особисто або через представницькі органи. Останні на сьогоднішній день не діють і нездатні вирішувати питання екологічного захисту містян.  Фото Ігоря Філіпенка, CBN.