Експершого заступника голови Кіровоградської ОДА звинувачують у недостовірному декларуванні

Перегляди: 3267

Національне агентство з питань запобігання корупції 9 липня об 11:00 запрошує Валерія Жалдака для надання пояснень про можливі порушення вимог Законів України «Про запобігання корупції».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про це повідомляє кореспондент CBN.

Нагадаємо, Валерій Жалдак з вересня минулого року обіймав посаду першого заступника голови Кіровоградської ОДА, 30 червня розпорядженням Марії Чорної він був звільнений з посади.

Працівники НАЗК виявили ознаки декларування Валерієм Жалдаком недостовірних відомостей під час перебування на посаді заступника Міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції.

Згідно діючого законодавства, за умисне внесення недостовірних відомостей у декларацію передбачена кримінальна, адміністративна та дисциплінарна відповідальності.

Якщо суб’єкт декларування умисно вніс завідомо недостовірні відомості до декларації, можливі заходи щодо притягнення його до відповідальності залежатимуть від суми недостовірних відомостей:

• якщо недостовірні відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 4000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, кримінальна відповідальність (ст. 366-2 КК України): карається штрафом від 2 500 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років;

• якщо недостовірні відомості відрізняються від достовірних на суму понад 4 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, кримінальна відповідальність (ст. 366-2 КК України): карається штрафом від 3 000 до 5 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років;

• якщо недостовірні відомості відрізняються від достовірних на суму від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, адміністративна відповідальність (ч. 4 ст. 172-6 КУпАП): карається штрафом від 1 000 до 2 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

29 червня на пленарному засіданні Верховна Рада України прийняла в цілому законопроект №4651, поданий Президентом України. За недостовірну інформацію в декларації він передбачає покарання у вигляді позбавлення волі.