Кропивницький художник, автор нової назви обласного центру тяжко захворів і потребує допомоги

Перегляди: 2044

Кропивницький художник Ігор Смичек тяжко захворів і потребує допомоги на лікування.

Про це CBN повідомив близький друг Ігоря Смичека поет і письменник Роман Любарський.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Діагноз, який поставили художнику, - хронічна екзогенно-соматогенна енцефалополінейропатія з переважним ураженням нижніх кінцівок та дистальних відділів верхніх кінцівок у вигляді в'ялого тетрапарезу з порушенням функцій ходьби та самообслуговування. «У нього, якщо говорити по-простому, порушена координація рухів, не працюють руки, не може сам їсти. Зараз він знаходиться в реанімації», - пояснив Роман Любарський.

Про допомогу Ігорю Смичеку попросив і український поет, прозаїк, перекладач, есеїст Юрій Андрухович. «Ігор Смичек (1953 р. н.), видатний український художник, який живе у Кропивницькому, дуже потребує нашої грошової допомоги на лікування. Симптоматика доволі складна: незмога самостійно пересуватися, приймати їжу, розлади мовлення, порушення рухової координації. Мені боляче про це писати, бо зі студентських років у львівському поліграфі я на все життя запам’ятав іншого Смичека, про якого згодом неодноразово згадаю із захопленням та вдячністю», - йдеться у дописі Андруховича у Facebook.

«Нині я можу стверджувати, що мене формувала його близькість. У свої 22 я випускався з поліграфічного, ставши до певної міри зліпком його творів, теорій, жестів та інтонацій. Добре, що вікова різниця була в цілих сім років, і я переживав нагальну потребу у святих», - зазначив також Андрухович.

Він нагадав, що саме Ігор Смичек був автором нової назви Кіровограда: «Дивна річ – з усіх міст, на які міг претендувати його геній (Нью-Йорк? Париж? Київ? Сан-Паулу? чи, може, чорт забирай, Москва?), він зупинився на своєму рідному. Воно називалося Кіровоград, і обоє його батьків усе життя пропрацювали в тамтешньому музично-драматичному театрі імені Кропивницького. Про їхнього сина тепер, здається, можна сказати приблизно так само: все життя пропрацював викладачем тамтешньої дитячої художньої школи.

Саме йому, Ігореві, десять років тому спала на думку нова назва для тодішнього Кіровограда. Саме він боровся до останнього за втілення своєї ідеї з Кропивницьким – і врешті переміг».

Нагадаємо, 14 липня 2016 року парламент перейменував Кіровоград на Кропивницький.

Рідні та близькі Ігоря Смичека довірили збирати кошти на лікування Роману Любарському. Допомогти Ігорю Смичеку можна, перерахувавши будь-яку суму на картку ПриватБанку 4149 6293 1711 0740 (отримувач - Любарський Роман Рафаїлович).