Притулок для жертв сімейного насильства у Кропивницькому: лишилося провести ремонт

Перегляди: 2015

Створення притулку для жертв сімейного насильства у Кропивницькому виходить на фінішну пряму. На черзі - одержання грошей з державного бюджету та капітальний ремонт приміщення. Опісля шелтер запрацює. Орієнтовно це станеться наприкінці нинішнього - на початку 2022 року.

Подробиці - в інтерв’ю з керівницею департаменту соціальної політики міськради Юлією Вовк.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

https://cbn.com.ua/2021/06/30/kirovogradshhyna-otrymaye-na-stvorennya-sluzhb-dlya-postrazhdalyh-vid-nasylstva-majzhe-15-miljoniv-gryven/

- Притулок поки не відкритий. На сьогоднішній день прийнято рішення міської ради про створення притулку та затверджене положення про нього. Відповідно до рішення виконавчого комітету, створено мобільну бригаду при притулку. В цьому році виділяється субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам для створення мережі закладів для осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Ми підготували пакет документів, подали в мінсоцполітики, і бюджету Кропивницької територіальної громади виділені кошти у сумі 4 мільйони 430 тисяч 25 гривень на проведення капітального ремонту приміщення притулку та придбання автомобіля для мобільної бригади. Зараз ми чекаємо ці кошти. Як тільки вони надійдуть, ми будемо готувати документи на тендер. Після цього ми розпочнемо капітальний ремонт і вирішимо питання щодо придбання авто, міні-вена, та оснащення притулку.

- Можна вже говорити про якісь строки?

- Ми маємо провести капітальний ремонт, використати ці кошти до кінця двадцять першого року.

https://cbn.com.ua/2021/05/20/u-kropyvnytskomu-stvoryat-prytulok-dlya-zhertv-domashnogo-nasylstva/

- А мобільна бригада зараз працює?

- Мобільна бригада працює у центрі соціальних служб. А от що стосується притулку, то на сьогодні є лише документи. Щоб вона повноцінно запрацювала, треба, щоб було місце, куди привозити людей. Тому спочатку - капітальний ремонт, оснащення, створити колектив, купити авто тощо.

- Скількох осіб одночасно прийматиме притулок?

- Розраховано на двадцять одну особу, або сім сімейних місць. Сімейне місце, відповідно, - це одна доросла особа і двоє дітей. За положенням, вони матимуть право знаходитись у притулку до трьох місяців. Але, за рішенням директора притулку, цей строк може бути продовжено, якщо людина цього потребуватиме.

- Людина після трьох місяців перебування у притулку знову повертатиметься до свого кривдника...

- Робота ж має проводитись не тільки з людиною, яка постраждала від насильства, але і з кривдником. Та й кожен випадок - індивідуальний. Наше завдання - організувати для жертви насильства безпечний простір.

https://cbn.com.ua/2020/10/05/domashnye-nasylstvo-shho-robyty-do-kogo-zvertatysya-i-yak-zapobigty/

- Хто працюватиме у штаті притулку?

- Директор, психолог, юрист, соціальні працівники, людина, яка займатиметься з дітьми, водій. Загалом - п’ятнадцять осіб.

- Говорилося, що будуть і платні соціальні послуги.

- Якщо у наших сусідів - у Кропивницькому районі, припустимо, - такого притулку немає, а потреба в послузі буде, то ми за наявності вільних місць надаватимемо їм платні послуги. Тобто платитимуть не клієнти притулку. Ми укладатимемо угоди про співфінансування з територіальними громадами.

- Будете співпрацювати з поліцією?

- Звісно. Управління молоді та спорту виграло грант у фундації ООН, нам зараз надається методична допомога. Буквально вчора закінчилися навчання, на яких були представники тих організацій, які мають взаємодіяти при вирішенні питань, пов’язаних з домашнім насильством. Там були представники поліції, судів, прокуратури, управлінь охорони здоров’я та освіти, соціального захисту, молоді та спорту, депутати міської ради. Ми познайомилися, поставили собі певні орієнтири.

- Вивчали досвід інших міст?

- Вивчали. Дуже сподобався досвід Одеси. Будемо туди їхати і вчитися. Найголовніше - у нас є приміщення, яке ми можемо капітально відремонтувати і користуватися ним.

- І що унікального й цікавого в одеському досвіді?

- Вони зробили трохи інакше. У них не притулок, а центр. Він розташований на першому поверсі дев’ятиповерхівки. А на вищих поверхах «розкидані» - їхні номери не розголошуються, як і адреса нашого притулку, - квартири, у яких перебувають жертви насильства.

- Як жителі Кропивницького зможуть звертатися за допомогою?

- Ми будемо проводити інформаційні кампанії, будуть зазначені номери телефонів та відповідальні особи.