На Кіровоградщині продавати землю поки не поспішають

Перегляди: 1620

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Уже три тижні в Україні діє вільний продаж землі. Незважаючи на всі страшилки, якими нас десятиліттями лякали політики, від комуністів з соціалістами до радикалів з «Батьківщиною», український народ чомусь не кинувся ні продавати, ні купувати землю.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У Кіровоградській області за цей час було продано два паї загальною площею 7 гектарів. При цьому на всю область у приватному володінні знаходиться близько півтора мільйонів гектарів землі. Якщо навіть кожен день буде продаватися по 7 гектарів, знадобиться приблизно 600 років, щоб усі землі були задіяні в процесі. Щоб ви розуміли масштаби, в одній сільській громаді під Кропивницьким, з центром у Великій Северинці, паї, якими можна торгувати, є у кількох тисяч чоловік. А таких сіл, таких громад у нас багато-багато сотень.

По всій Україні продано близько 500 гектарів. А в країні орієнтовно 6 мільйонів 900 тисяч власників паїв, ділянок! (Станом на момент розпаювання в дев'яності. Але все одно зараз їх близько 5 мільйонів.)

https://cbn.com.ua/2021/07/16/na-kirovogradshhyni-derzhavi-povernuly-zemli-vartistyu-ponad-61-miljon/

Цікавий момент - ці перші 7 гектарів на Кіровоградщині були продані... за нуль гривень. Як таке може бути? Просто це може бути дарування ділянки. Або пай уже давно перебував в оренді на 49 років. Є, загалом, якісь лазівки, хоча б для того, щоб продати землю за готівку і не платити податків.

Питанню запуску ринку землі в області було присвячено засідання в ОДА.

- Захист власників земельних паїв повинен бути першим питанням в умовах запровадження ринку землі, - сказала голова облдержадміністрації Марія Чорна. - У більшості випадків паї належать літнім людям. Давайте працювати, щоб не знайшлися шахраї, які можуть обдурити їх.

- З першого липня стартував обіг підмоpатоpних земель. Що стосується земель державної та комунальної власності с/г призначення, вони як не пpодавалися до 1 липня, так і не можуть продаватися надалі, - розповіла в. о. директора департаменту АПК Кіpовогpадської ОДА Тетяна Буpага.

- Люди не дуже хочуть публічно розповідати, за скільки продають-купують, - каже голова Кіровоградської асоціації фермерів та приватних землевласників Олексій Цокалов. - Упевнений, що в продажу 7 га нулів не було, а там був «кеш». Ще не готові ні фермери, ні люди бути публічними в фінансових питаннях.

Начебто не можна продавати землю нижче її нормативно-правової оцінки. До речі, згідно з нею, один гектар землі в області не може бути дешевшим 31 тисячі 888 гривень. Дорожче можна. Хоча, знову ж таки, якщо земля приватна, то право господаря - самому вирішувати, скільки їй коштувати.

По Україні найменше земель продано... в Києві. Також майже ніхто не хоче купувати землю в Луганській області, є підозри, чому... Кіровоградщина - десята знизу за темпами й обсягами продажу. А найбільше продано землі в Харківській, Полтавській і Дніпропетровській областях. Хоча знаєте, скільки землі продано у лідера, на Харківщині? 107 гектарів... Лише на 100 га більше, ніж у нас...

https://cbn.com.ua/2021/07/02/u-tsentri-kropyvnytskogo-protyvnyky-prodazhu-zemli-namagalysya-spalyty-opudalo-fotofakt/

Цілком можливо, що люди, у яких є земля, обережні, придивляються, як справа йде і чим воно далі повернеться. Але вже зрозуміло, що міфи про те, що «скуплять усю землю за безцінь олігархи з агрохолдингів», що «китайці все скуплять, спочатку купивши агрохолдинги», «як дали землю, так і заберуть», поки не втілюються в реальність. Ну і слава Богу.