У Кропивницькому посадовці вперше складали іспити на рівень володіння державною мовою (фото)

Перегляди: 1562

У Кропивницькому проходять іспити на визначення рівня володіння державною мовою, передає CBN.

Скласти їх необхідно претендентам на посади в органах державної влади або місцевого самоврядування, а також бажаючим набути громадянство України.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Сьогодні, 20 липня, до Інтернетцентру ОУНБ імені Чижевського завітали десять кропивничан. Учасники прослухали інструкцію з проведення іспиту, зареєструвались у системі Нацкомісії зі стандартів державної мови і дві години відповідали на тестові завдання.

Іспит складається з чотирьох частин: «Культура мови»» (24 тести), «Читання» (20 тестів), «Письмо» (одне завдання відкритого типу), «Говоріння» (два завдання відкритого типу).

За словами однієї з учасниць, пані Олени, зміни в законодавстві, які стосуються держслужбовців, передбачають отримання сертифікату рівня володіння державною мовою.

«Оскільки в Україні відбуваються реформи органів державної влади і безпосередньо в органі, в якому працюю, – головному управлінні Держгеокадастру, я вважаю, що цей сертифікат буде мені потрібний в майбутньому», – розповіла Олена Степуніна.

За її словами, вона очікувала, що іспит буде простішим:

«Відверто скажу, було непросто. Можливо, якщо було більше часу, було б краще».

Для держслужбовця Андрія Салати, за його зізнанням, питання були не дуже легкі, особливо з культури мови.

«Я не готовий сказати, пройшов я іспит чи ні, але тепер знаю, на чому треба акцентуватись і виправити недоліки», – розповів службовець Держінспекції з енергетичного нагляду.

В бібліотеці Чижевського іспити відбуватимуться щовівторка о 12.30 та 15.30.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN