У Кропивницькому з’явилися фальшиві купюри по 500 гривень

Перегляди: 3310

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

У Кропивницькому знову з'явилися фальшиві купюри номіналом 500 гривень. З колегою «розрахувалися» фальшивкою. А в травні у нас взяли на гарячому трьох жителів Дніпропетровської області, які «розвели» двох жителів Кропивницького на загальну суму 1800 доларів США, 7000 євро і більше 60 000 гривень! Під виглядом працівників соціальних служб аферисти пропонували замінити громадянам старі купюри на нові.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Здавалося б, цій схемі десятки років, про неї регулярно розповідають газети і телебачення, але люди у віці все одно ведуться. Чому - незрозуміло. Адже в СРС такої практики подвірного обходу типу співробітниками соцзабезу для обміну грошей не було...

Напевно, край у нас такий. Не випадково одна з найвідоміших українських п'єс авторства нашого земляка Карпенка-Карого - це «100 тисяч». У ній якраз про фальшиві гроші (хоча про жадібність все ж у першу чергу). І не випадково найбільшу в історії партію фальшивих грошей вилучили в нашому регіоні.

Це було влітку 1996-го. Кореспондент «УЦ» і колега з «Кіровоградської правди» за випадковим збігом обставин змогли в Новоукраїнці побачити кілька мільярдів купоно-карбованців. Це ще те видовище було: два складених разом столи і на них гори, гори грошей! Навіть попри те, що долар тоді коштував 176 тисяч карбованців за один, на тому столі в Новоукраїнському РВВС лежали мільйони доларів, нехай фальшивих, але потенційних мільйонів. Ці гроші знайшли в автомобілі, який їхав з Одеси до Києва тихими провінційними непомітними дорогами, але не допомогло.

Як потім виявилося, ділки планували нажитися на перехідному періоді з 2 по 16 вересня, коли по всій країні міняли по курсу один до ста тисяч старі карбованці на нові гривні. Думали, що в гарячці й метушні заміни не кожен розгледить підробку. Але замість блискучої операції організатори сіли за ґрати.

Востаннє зовсім нахабно фальшивими грошима намагалися розрахуватися в Кропивницькому в серпні 2017-го. Справа була в магазині на Пашутинській, жінка намагалася розрахуватися за речі купюрою в 500 гривень, підробленою. Але такі випадки зараз вкрай рідкісні. В основному шахраї вважають за краще впарювати «липу» пенсіонерам у них вдома або при швидких розрахунках між людьми. Ну ще часто пробують це на АЗС в нічний час в розрахунку на втому персоналу.

Наймодніша і найнебезпечніша купюра - це 500 гривень зразка 2006 року. 65% всіх підробок в країні - це саме ці гроші, неодноразово повідомляв Національний банк.

«Як показує моніторинг стану вилучення з обігу банкнот національної валюти в Україні за підсумками 2019 року, на 1 мільйон штук справжніх банкнот гривні припадало близько 2,9 штуки підроблених банкнот (у 2018 році - 2,5 шт. 2017 - 3,6 шт.). Загалом система захисту національної валюти знаходиться на високому рівні і цілком відповідає системам захисту провідних валют світу. Більш того, банкноти нового покоління гривні (номіналами 20, 50, 100, 500 і 1000 гривень, які Національний банк ввів в обіг у 2015-2019 роках) мають посилену систему захисту, включаючи як елементи захисту паперу, так і інноваційні поліграфічні елементи захисту. Як наслідок, найчастіше в 2019 році підробляли банкноти саме старого зразка - номіналом 500 гривень зразка 2006 року і 100 гривень зразка 2005 року», - повідомляла прес-служба Нацбанку.

Кольорові принтери у нас в країні не заборонені і навіть не враховані, як при Радянському Союзі, коли кожен копіювальний апарат був на обліку в КДБ - щоб антирадянську літературу не розмножували і т. д. 90 відсотків підроблених купюр сьогодні друкуються на кольорових принтерах. Підбирають більш-менш відповідний папір - і вперед. Хоча є і більш нахабні «підприємці».

Пару років тому СБУ накрила міжрегіональну злочинну групу, що спеціалізувалася на виготовленні та збуті підробок іноземної валюти в особливо великих розмірах. Для цього в СБУ є такий підрозділ - контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки. На Львівському поліграфічному комбінаті друкували банкноти номіналом 100 і 50 доларів США в промислових масштабах. Кілька мільйонів встигли «зробити». Підробки містили чимало загальновідомих захисних елементів, відображалися навіть під ультрафіолетовим світлом. Папір спеціальний готували тощо. Кажуть, що в справі навіть ЦРУ брало участь - загроза національній безпеці як-ніяк.

Найпарадоксальніше, що в Інтернеті повно оголошень про продаж фальшивих грошей! Сотні! За 20 відсотків від номіналу вам продадуть скільки завгодно гривень, доларів і євро. Підроблені гривні, наприклад, продають від 10 тисяч за 2 тисячі нормальних грошей. Ніякого особистого контакту - «гроші» вам надсилають поштою після оплати на картковий рахунок. Продавці навіть стверджують, що їхній товар приймають термінали! Хоча банкіри кажуть, що це неможливо при рівні сучасних детекторів.

Що робити, щоб не попастися на фальшивку?

По-перше, варто з особливою увагою перевіряти купюри номіналом 500 гривень. Вони користуються підвищеним попитом у фальшивомонетників, менше підробляти не вартує тих витрат і ризику.

Головна ж порада: поступово переходити на безготівкові розрахунки. Хоча там є інші небезпеки, зараз афер з картками і безготівковими розрахунками набагато більше, ніж «живими» грошима...

Ну і для тих, хто щось не так прочитав: згідно зі статтею 199 Кримінального кодексу України, виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї - це відразу від трьох до семи років відсидки. Повторно - до 10 років. Якщо діє організована злочинна група осіб - до 12 років з конфіскацією майна.

Будьте пильні при розрахунках!