Мер Кропивницького Андрій Райкович: «Люди, платіть за тепло!»

Перегляди: 1919

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

На традиційній апаратній нараді міський голова Кропивницького Андрій Райкович найбільше говорив про головний біль обласного центру - теплопостачання. Застаріла система, величезні борги - проблема №1 міста на сьогодні.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Створення нової системи теплопостачання залишається пріоритетним завданням для обласного центру. Технічну підтримку в розробці стратегії теплопостачання Кропивницького надає проект USAID (Агентство США з міжнародного розвитку) «Енергетична безпека». Однак цю роботу, переконаний очільник міста, потрібно значно прискорити.

- Всі наші комунікації з командою USAID необхідно суттєво прискорити в плані енергетики та спільної роботи, перейти до максимально точкових проблем, тим більше, що вони вже провели тендер з вибору розробника схеми теплопостачання. І наша ідеологія, ідеологія інженерної служби повинна стати основою. Тому що краще наших теплоенергетиків ніхто цю схему не знає.

Крок за кроком повинне вирішуватися питання реконструкції системи теплопостачання. Але ще сьогодні вкрай важливо укласти договори пролонгації заборгованості, відповідно до закону №3508.

Нам потрібно зарезервувати надзвичайно велику суму коштів, щоб увійти в опалювальний сезон. Тому я закликаю жорстко економити кожну копійку, ніяких непродуманих витрат - повинна бути тотальна економія кожної бюджетної гривні.

Ви ж бачите і розумієте, що відбувається з газом, з ціновою політикою. Нам більше ніхто нічого не відстрочить, треба платити 60% вартості заздалегідь, тільки потім отримаємо необхідні ліміти для споживання. Ніхто нам не подарує жодного кубометра. Всі комунальні проблеми територій чим далі, тим більше лягають виключно на плечі місцевого самоврядування. Дай Бог, щоб реалізація прийнятого Верховною Радою закону 3508 отримала практичне застосування. Тоді ми зможемо зробити реструктуризацію боргу. Інакше бюджету розвитку у нас не буде. 800 мільйонів гривень у нас борг за газ!

Андрій Райкович закликав містян гасити якомога швидше борги за теплопостачання.

- Розумію, що в багатьох сім'ях ледь виходить звести кінці з кінцями. Але ми знаємо сотні випадків по кожному ЖЕО, де абсолютно платоспроможні мешканці мають багатотисячні недоплати, при цьому тримають квартирантів, тримають закритими квартири і мають великі борги. Тому я не виключаю, що через заборгованість окремих осіб будуть обмеження теплопостачання цілих будинків. Це колективна відповідальність, - попередив мер. - «Теплоенергетик», ЖЕО, підсильте роботу з боржниками. Ми вже критично дотаційні. І в зоні максимальної розбалансування енергосистеми. 800 мільйонів боргу за газ ніхто нам не буде прощати.

Міського голову, як і всіх нормальних городян, обурила подія на набережній Інгулу. Якісь покидьки просто виламали 15 красивих туй, висаджених кілька років тому.

- П'ятнадцять туй, яким було три роки після висадки, просто зламали. Вирвали з коренем, а потім присипали соломою ці місця з метою подивитися на реакцію... Це не просто вандали, а негідники! Я багато разів говорив, що треба там встановлювати точки відеоспостереження, спільно з поліцією. Це виклик проти поліції, відкрите хамство. А причина тому - безкарність. Зрозуміло, що єдина мета порушників - подивитися на реакцію, іншої і бути не може. Проблема в тому, що їх не зловили на місці злочину. Необхідно хоч одного зловити і вивісити його фото в центрі міста, щоб показати, хто такі ці злодії, які руйнують майно міста.