Громадський бюджет Кропивницького. Давайте розберемося, що це і навіщо

Перегляди: 2386

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

З 2018 року в Кропивницькому діє програма «Громадський бюджет». Про неї добре знають у міськраді і автори проектів, які допускаються до голосування. А ось ті, хто голосує, не завжди усвідомлюють, за що віддали голос. Найчастіше про підтримку їх просять знайомі, сусіди, вчителі або вихователі дітей. Напередодні голосування за проекти «Громадського бюджету - 2022» (воно проходитиме з 13 по 26 вересня) пропонуємо детально розібратися в темі.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Отже, громадський бюджет - це частина бюджету міста Кропивницький, з якого здійснюється фінансування заходів, виконання робіт і надання послуг, визначених безпосередньо членами територіальної громади та оформлених відповідно до проектних пропозицій, які стали переможцями конкурсу.

Інакше кажучи, з бюджету міста виділяється певна сума, яка буде спрямована не на програми, прийняті депутатами, а на підтримку ініціатив містян. Так буває, що населенню видніше, як краще облаштувати, прикрасити, облагородити своє місто.

Проекти діляться на дві категорії: малі та соціальні. Кошторис кожного не повинен перевищувати 300 тисяч гривень. Соціальні передбачають поліпшення умов життєдіяльності й соціальної адаптації людей з інвалідністю.

До проектів є певні вимоги. Реалізація повинна бути можлива протягом одного бюджетного періоду; якщо передбачається використання земельної ділянки, приміщення чи іншого об'єкта, вони повинні перебувати в комунальній власності територіальної громади; реалізація повинна бути в компетенції органів місцевого самоврядування.

Голосувати за проект можуть усі члени територіальної громади, які досягли 16-річного віку і зареєстровані в Кропивницькому. Раніше можна було віддати свій голос через електронну систему або розписатися, прийшовши у приміщення міськради. Тепер - тільки за допомогою Інтернету, вибравши один із запропонованих варіантів.

Пропонуємо «пробігтися» про проектах, допущених до голосування в цьому році. Почнемо з соціальних - їх чотири. Так, вони спрямовані на адаптацію та реабілітацію людей (у всіх випадках - дітей) з інвалідністю. Це спортивно-ігровий майданчик у спецшколі №1, обладнання для занять ЛФК та корекції порушень постави в дитсадку №35, придбання інтерактивної підлоги й пісочниці для Центру реабілітації дітей з інвалідністю, а також створення корекційно-розвиваючого простору в дитсадку №27.

Всі пропозиції слушні, обґрунтовані, необхідні. Але чи повинно це вирішуватися за кошти громадського бюджету? Хіба немає у нас цільових міських програм? І взагалі, чому установи для дітей з інвалідністю досі відчувають у чомусь потребу? Так не має бути.

Сама ідея «громадського бюджету» полягає в тому, що пропоновані проекти повинні бути спрямовані на поліпшення інфраструктури міста. Що таке інфраструктура? Це система інженерних, дорожньо-транспортних, соціальних, фінансових та інших комунікацій, які забезпечують ефективний соціально-економічний розвиток міста та найбільш повну реалізацію прав населення, що проживає на його території. Тобто мова йде про територію міста. Нововведення, поліпшення, захід, зміна повинні помітити всі городяни.

У зв'язку з цим розглянемо кілька малих проектів. Традиційно присутнє облаштування ігрових і спортивних майданчиків на прибудинкових територіях у різних мікрорайонах обласного центру. І ремонт тротуарів - біля конкретних корпусів конкретних будинків. Створені ОСББ, є депутати, закріплені за округами. Може, з ними попрацювати?

Від деяких проектів, крім здивування, нічого. Установка павільйонів (навісів) на ігрових майданчиках ясел-садка № 48. Їх що, досі немає? Діти на сонці? Або придбання дитячих ліжечок і матраців, столів і стільців для дитсадка №35. Щось у системі дошкільної освіти зламалося?..

Загальноосвітня школа за рахунок громадського бюджету хоче вирішити свої проблеми. Звичайно, не глобальні, а тільки для себе. Судіть самі: інноваційне обладнання для кабінету інформатики 35-ї школи; створення сучасної мультимедійної лабораторії з фізики в медколеджі Мухіна; установка системи питних фонтанчиків з багаторівневою системою очищення води в 34-й школі... Чому тільки в одній школі? Фонтанчики на території всього міста - це тема!

Пропоновані проекти, які помітить все місто, в основному пов'язані з культурою, архітектурою, естетикою. Наприклад, є пропозиція встановити на Дворцовій інсталяцію «Парад планет». Гарно. Або облаштувати, зробити привабливою територію між Музеєм мистецтв і готелем «Київ». Давно цей пустир «хоче» стати привабливим. Або провести фестиваль мистецтва і культури «Мультифест Творчі». Або ось: проведення театральних фестивалів і фестивалю «Науковий пікнік»...

Окремо стоїть пропозиція «зупинити неконтрольоване розмноження котів на вулицях нашого міста шляхом їх стерилізації». У разі підтримки проекту все місто помітить зміни?

Знаєте, які проекти мають найбільше шансів на перемогу? Правильно, автори яких переконають більше людей проголосувати. Як було з металопластиковими вікнами для шкіл, за які віддавали голоси вчителі та батьки, коли «Громадський бюджет» тільки почав реалізовуватися. Чим більше батьків, тим більше голосів. Елементарно.

Здається, не завадила б експертна група, яка допомагає розставити акценти. Чому не влаштувати попередні громадські слухання? Чи дати авторам проектів можливість публічно переконати городян у необхідності підтримки саме їх пропозицій. І критерії підходу треба міняти, тобто положення. Нехай креативність ініціативних городян буде спрямована не на мікрорайон, двір, дитячий садок або разовий захід, а на те, що принесе користь, задоволення, естетичну насолоду всім і залишиться надовго, якщо не назавжди.