У навчальних закладах Кіровоградщини рівень радону у 46 разів більший за норму

Перегляди: 1368

Радон у дитячих садках та навчальних закладах обласного центру перевищує допустимі концентрації.

Цю проблему обговорили учасники пресконференції в CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як зазначила виконавча директорка ГО «Флора» Людмила Шестакова, Кіровоградська область знаходиться на гранітному щиті, тому у нас існують проблеми іонізуючого випромінювання та перевищення радону. При цьому вже третій рік поспіль область не має програми захисту населення від надмірних концентрацій радону.

На сьогодні по Кіровоградській області у 70% дитячих садків та 20% приватних будівель перевищені радіаційно-гігієнічні нормативи. По Кропивницькому цей норматив перевищений у дитячих й лікувальних закладах на 86%, у житлових будівлях — майже на 70%. У навчальних закладах рівень радону у 20-46 разів більший за норму.

За словами директора регіонального центру підвищення кваліфікації Кіровоградської ОДА Сергія Зелінського, програма захисту населення від надмірних концентрацій радону вже розроблена. Найближчим часом вона буде прийнята, але невідомо, яке буде фінансування і чи вистачить його на все необхідне для досліджень.

Як зазначила заступниця департаменту екології, природних ресурсів та паливно-енергетичного комплексу Кіровоградської ОДА Валерія Фурманова, з обласному бюджету виділять 120 тисяч гривень на проведення стратегічно екологічної оцінки проєкту програми. За її словами, це вимоги законодавства.