Від наслідків коронавірусу помер перший голова СБУ України, уродженець Кіровоградщини Євген Марчук

Перегляди: 1887

Сьoгoдні пішoв із життя перший Гoлoва Служби безпеки України Євген Кирилoвич Марчук.

Про це повідомляє CBN з посиланням на пресслужбу СБУ.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Кoрoнавірусна хвoрoба загoстрила захвoрювання, на які він страждав, та спрoвoкувала гoстру серцевo легеневу недoстатність», — йдеться у повідомленні.

Євген Марчу́к народився 28 січня 1941 р. в с. Долинівка Гайворонського. У1963 році закінчив філологічний факультет Кіровоградського педагогічного інституту ім. О. С. Пушкіна за спеціальністю вчитель української мови і літератури.

З 1963 року працював у Комітеті державної безпеки УРСР. Генерал армії України.

5 червня 1991 року на засіданні Верховної Ради УРС був призначений Державним міністром з питань оборони, національної безпеки і надзвичайних ситуацій УРСР.

За поданням Голови Верховної Ради України Леоніда Кравчука 6 листопада 1991 року Марчук був призначений Верховною Радою України першим Головою Служби безпеки України .

З 1 липня 1994 року Марчука призначили віце-прем'єр-міністром в Уряді Віталія Масола. А восени того ж року, 31 жовтня, Указом новообраного президента Леоніда Кучми (N 647/94) Марчука призначили першим віце-прем'єр-міністром України — Головою Координаційного комітету при Президентові України по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю. У зв'язку з тим, що Масол подав у відставку з посади керівника уряду, президент Кучма указом від 3 березня 1995 року (N 166/95) призначив Марчука виконувачем обов'язків прем'єр-міністра.

Під час підписання Конституційного договору між президентом і парламентом (08.06.1995. № 1к/95-ВР) указом президента Кучми перший віце-прем'єр-міністр Євген Марчук призначений прем'єр-міністром України.

Указом президента Кучми від 10 листопада 1999 року Марчук був призначений Секретарем Ради національної безпеки і оборони України.

З червня 2003-го до вересня 2004 року — Міністр оборони України. За час перебування на цій посаді брав участь у врегулюванні конфлікту щодо острова Тузла.

10 грудня 2014 року очолив Міжнародний секретаріат з безпеки та цивільної співпраці між Україною та НАТО. З травня 2015 року — представник України у підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи на Мінських переговорах щодо ОРДЛО.

З 21 листопада 2018 року розпорядженням Президента України Петра Порошенка уповноважений представляти Україну у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях замість Леоніда Кучми. Євген Марчук здійснював цю діяльність на громадських засадах.