Як жителям Кіровоградщини отримати щеплення від коронавірусу (інструкція)

Перегляди: 1441

Якщо жителі Кіровоградщини хочуть записатися на вакцинацію від коронавірусу, то вони можуть це зробити декількома способами.

Про це кореспонденту CBN повідомив начальник департаменту охорони здоров’я ОДА Олег Рибальченко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На вакцинацію можна записати за допомогою контактого-центру МОЗ, зателефонувавши за номером 0-800-60-20-19. Потрібно надати оператору свої дані, обрати місце вакцинації та чекати на відповідне запрошення.

Також можна зателефонувати своєму сімейному лікарю і той запише вас в чергу на щеплення, після чого вам зателефонують.

Отримати вакцину можна й організованим колективом від вашого місця роботи.

«Можете звернутися до свого керівника, і той організує щеплення. Якщо знайдеться 50 осіб і більше на підприємстві, які бажають щепитися якимось одним видом вакцини, то ми зможемо організувати мобільну бригаду, яка приїде на підприємство й зробить щеплення», — зазначив Олег Рибальченко.

Якщо ви змінили місце роботи, а другу дозу вакцини не отримали, то потрібно звернутися до колишнього роботодавця, щоб вакцинуватися з попереднім колективом. Якщо вийшло так, що ви знаходитеся в іншому місті й у вас немає можливості приїхати, то потрібно звернутися безпосередньо до теперішнього свого роботодавця та вакцинуватися з іншим колективом другою дозою. Однак у вас має бути та сама вакцина, що й у цього колективу.

«Якщо нового колективу у вас ще немає, а з попереднім не виходить вакцинуватися, то ви знову ж таки можете звернутися до свого сімейного лікаря. Той порадить що робити далі», — розповідає посадовець.

Також можна вакцинуватися й без попереднього запису в центрах масової вакцинації. Всього таких по Кіровоградщині дев’ять.

«Центри є в усіх містах обласного значення та в усіх чотирьох районах. Окрім того, вони є в Петровому та Бобринці. Центри працюють сім днів на тиждень з дев’ятої ранку. З собою треба мати лише паспорт та номер, на який задекларований лікар, якщо вам треба потім отримати сертифікат про вакцинацію», — додав посадовець.

У випадку, коли підходить термін ревакцинації, а вас на повторне щеплення ніхто не запрошує, то не треба панікувати, адже на сьогоднішній день вже немає такого ажіотажу на вакцинацію, як було раніше, запевняє начальник департаменту охорони здоров’я ОДА.

«Принципово потреби вакцинуватися рівно через 21 день немає. Можливий факт, що забули, або бригада зайнята, або працює з іншим видом вакцини. Тоді потрібно самостійно звернутися до сімейного лікаря, або зателефонувати туди, де вас вакцинували та з’ясувати, з якою саме вакциною вони нині працюють. Якщо співпадає вакцина, якою ви щепилися, то можете прийти на ревакцинацію», — каже Олег Рибальченко.

Наразі в області є чотири види вакцини. Pfizer використовують для ревакцинації, а також планується наступна група для першої вакцинації. Працюють медики й з Moderna, AstraZeneca та в достатній кількості є CoronaVac.

Всього на Кіровоградщині вже вакцинувалися від коронавірусу 16% дорослого населення — лікарі зробили жителям області 140 тисяч щеплень.