У Кропивницькому презентували речі, якими користувались чумаки (фото)

Перегляди: 915

У Кропивницькому презентували виставку старожитностей «Легенди чумацького шляху», передає CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Виставка у відділі мистецтв ОУНБ імені Дмитра Чижевського є невід’ємною частиною вебпроєкту «Чумацькі пісні», який розповідає про мистецьку цінність чумацьких пісень як одного з культурних брендів України. Автором ідеї, сценаристом та куратором проєкту є музикознавець, етновиконавець, краєзнавець та громадський діяч Олександр Полячок.

Поштовхом для створення проєкту стала книга фольклориста, краєзнавця, етномузиколога Олександра Терещенка «Чумацькі пісні передстепового Правобережжя». Позаминулого року видання побачило світ завдяки перемозі у конкурсі Українського культурного фонду, а цього року Фонд підтримав проєкт «Чумацькі пісні».

Виставка розповідає про чумацтво як промисел, який перестав існувати наприкінці ХІХ століття з появою на наших теренах залізничного сполучення. В експозиції можна побачити батіг, вісі від воза, чумацькі таріль та ложки, які мають своєрідну форму, баклагу для води, ковальські ножі для обрізання копит, гирю, яка допоможе зрозуміти, скільки це – пуд солі. А крім того, барильце, мірку, медогонку, деталі ткацького верстака, хлібні лопати та інші предмети побуту українців.

«Наша експозиція створена під проєкт “Чумацькі пісні”, щоб дати наочне, тактильне уявлення про те, чим був чумацький промисел. Збереглося не так багато і знайти якісь речі дуже важко. В чумаків усе було зроблено виключно з дерева, щоб вони самі по ходу змогли щось відремонтувати», - пояснила завідувачка відділом мистецтв Світлана Ушакова.

Олександр Полячок розповів про вебпроєкт, який вже відзнятий на дві третини. Він матиме 12 серій, в кожній звучатиме чумацька пісня та пов’язана з нею історія. Усі ці пісні прозвучать у виконанні співаків та гуртів з різних куточків України, адже проєкт рухається чумацькими шляхами. Зокрема в ньому взяли участь кропивницькі фольклорні гурти «Дике поле» та «Млиночок».

Ще одним продовженням проєкту стануть сувеніри, які за автентичними зразками виготовлять відомі кропивницькі майстри декоративно-ужиткового мистецтва Сергій Марущак, Людмила Кривенко та Вікторія Пухинда.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN