Мер Кропивницького Андрій Райкович про опалювальний сезон: «Готуватися всім!»

Перегляди: 3050

«Україна-Центр»

На щотижневій апаратній нараді міський голова Кропивницького Андрій Райкович говорив про вакцинацію, роботу водоканалу, підготовку до зими. Звучали досить різкі слова.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- В області з робочою поїздкою був міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко з інспекцією - як іде процес вакцинації. Ми почули і загальні програмні моменти розвитку медицини на Кіровоградщині та в Кропивницькому.

Наступна хвиля пандемії прийде. Тому треба посилити роз'яснювальну роботу з сімейними лікарями, щоб вони агітували пацієнтів вакцинуватися. Головне сьогодні - запобігти поширенню підступного нового штаму «Дельта», щоб він не розійшовся містом.

Пункт вакцинації в шостій школі показав свою ефективність, але скоро починається навчальний рік. Тому ми переносимо цей центральний пункт на перший поверх будівлі міськради.

До початку навчального року вісімдесят відсотків педагогічного складу повинні бути вакциновані! Начальник управління Ларисо Костенко, це повинно бути зроблено. Наполягаю - збирайте директорів шкіл, нехай повідомлять ситуацію по кожній конкретній школі. Я знаю, що в різних колективах по-різному сприймають вакцинацію. Але ми не можемо і не будемо починати рік без вакцинації. Не хочуть вакцинуватися - нехай звільняються, ми візьмемо інших педагогів!

Коли масово вірус підхоплять люди, вакцинація вже не допоможе, тому треба використовувати сьогоднішній час. У нас не так багато ліжко-місць, наші можливості обмежені.

Особливу увагу реанімаційним відділенням - замінюйте в них інвентар, аж до суден і горщиків. Тому що «Дельта» дає ускладнення на шлунково-кишковий тракт. Я не лякаю - про це говорить міністр, кажуть усі фахівці.

Також минулого тижня в місті була команда USAID (це Агентство США з міжнародного розвитку). Від них ми отримали оцінку нашої роботи з надання державних послуг та антикорупційної роботи. Серед інших областей ми є міцними середняками. Для Кропивницького вони дали свої рекомендації з організації сервісів і допомоги в організації бізнесу. Дякую за роботу Центру надання адміністративних послуг, але треба ще багато працювати. Мені часто представники бізнесу кажуть, що мало інформації про послуги для них. Про те ж говорять американські та європейські експерти.

Взагалі ЦНАП є маркером такої роботи. Ми зробили будівлю, всі умови, але треба оптимізувати роботу, надавати нові послуги не тільки для міста, а й для області.

Про поточні комунальні питання. Водоканал! Звертаюся до пана Романа Ілика, директора. Відвід «Дніпро-Кіровоград» - це обласне комунальне підприємство. Прошу не вводити в оману громадян, які скаржаться на неякісні послуги! Переводять усе на місто, кажуть, мовляв, водоканал міський. А він обласного підпорядкування. Але якщо будете неякісно працювати, то ми подумаємо про повернення в міську власність цього господарства. Річки води і каналізації щодня течуть нашими вулицями! Це найбільше місто області, обличчя області, індикатор стану справ на Кіровоградщині.

На Вокзальній у дев'ятиповерхівці після пориву тиждень тече жовта вода з кранів. Люди виявляють невдоволення всім, аж до вищих ешелонів влади. Але це господарське елементарне питання, не якесь екстраординарне. І не треба перекладати відповідальність на тих, хто не має відношення. Настав час менеджменту водоканалу переглянути свою політику в роботі, оперативність реагування і т. д. Я неодноразово просив збільшити кількість аварійних бригад, швидкість ліквідації поривів.

Місто в постійних ямах і вибоїнах через ремонти поривів, і наш новий сучасний громадський транспорт по цьому їде. Настав час сім разів відміряти і один відрізати. Щодня до мене звертаються зі скаргами на водоканал. То вони трубку не беруть, то говорити не хочуть, а вода вулицями тече. Як і що я можу людям відповідати?

Досить, так більше не буде. Буде так, як потрібно 234-тисячному місту. Ми вам повірили, чекали великого кредитного ресурсу, повірили програмі «Центральний регіон», яка передбачала реструктуризацію і розвиток. А ви нам палиці в колеса! Чому селище Нове досі не прийняте на баланс підприємства? Це блокада, шкідництво, нехтування інтересами обласного центру!

Ми масштабно ремонтуємо дороги, але все найстрашніше нижче доріг, де ці труби. Де обіцяні кредити й інвестиції в місто? Готуйте офіційне звернення до директора водоводу Ілика, нехай дасть відповідь на сесії міської ради. До керівника міськводоканалу Валентини Давидчук у мене найменше претензій, ми знаємо, скільки вона зробила. Але ми розуміємо, що вона обмежена в можливостях. Скільки їй виділили, тим і користується. І куди не ткнути - «Андрію Павловичу, додайте грошей, не вистачає».

Нас чекає найважчий в історії опалювальний сезон. Ми кожен день спілкуємося, вирішуємо питання з обласною владою, постачальниками газу, Офісом президента, Кабміном. Всі говорять про підвищення ціни і підвищення тарифів. Система розбалансована на 65%. Зі 160 кілометрів мереж 90 відсотків вимагають термінової повномасштабної заміни, реконструкції. Але куди не стукаємо - броньовані двері. Тільки поради всі розумні дають, всі розбираються... А допомагати, робити - нікому.

Лімітів газу, що виділяються нам, не вистачить на сезон, це вже ясно. Тому нам потрібен так званий «обсяг 2», це газ іншої категорії і ціни. Ведемо роботу.

А поки тільки до початку опалювального сезону, 15 жовтня, нам потрібно заплатити 42 мільйони гривень. І плюс ще 10 мільйонів передоплати. Нас чекає велике випробування, всім готуватися!