У Кропивницькому трьома виставками відзначив свій ювілей відомий колекціонер (фото)

Перегляди: 1127

Творчою зустріччю відзначив своє 70-річчя відомий публіцист та колекціонер Кропивницького Віталій Постолатій.

В бібліотеці Чижевського розгорнули три виставки з його зібрання «Перші українські листівки», «Масова українська листівка» та фотосвітлини знаменних для історії України подій «1991».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами ювіляра, колекціонуванням листівок він захопився, коли зрозумів, що відходить епоха поштових листівок і листування. Сьогодні складно уявити, як сильно світ на межі ХІХ-ХХ століть любив листівки. Тоді їх називали поштівками. Про їхню популярність свідчить той факт, що у 1905-1909 роках половина всіх випущених у світі поштових карток до власне пошти так і не дісталася – їх скупили колекціонери.

Не оминуло захоплення колекціонуванням листівок і Віталія Постолатія. Завдячуючи йому через майже 200 років можна побачити перші українські листівки, а також те, що друкувалося з початку 50-х років минулого століття і до наших часів.

Окрему цікавість викликає колекція світлин з Революції на граніті та подій 1991 року у тоді ще Кіровограді.

Ювіляр також розповів про свій творчих шлях у публіцистиці та журналістиці. За 40 років він написав близько тисячі газетних статей, майже сотню наукових матеріалів та з десяток книжок. Останні дві – «Після Майдану» та «Епоха Петра» – присвячені подіям, що відбувалися в Україні з 2014 року, та концептуальним питанням державотворення.

На честь ювілею Віталій Постолатій подарував бібліотеці твір д-ра Вільгельма Гааке «Происхождение животного мира» 1898 року, яка належала громадській бібліотеці Єлисаветграда, та книгу Є.Чижова «Звездные вечера», надруковану 1922 року у Лейпцигу.

CBN приєднується до привітань.