У Кропивницькому Wiki показала найкращі пам’ятки нерухомої культурної спадщини України (фото)

Перегляди: 1363

У Кропивницькому сьогодні відкрилася фотовиставка світлин пам’яток нерухомої культурної спадщини України, передає CBN.

Це найкращі фотографії української частини найбільшого у світі міжнародного конкурсу «Wiki Loves Monuments». Серед них топ-10 фотографій-переможців конкурсу «Вікі любить пам’ятки 2019» та світлини, що перемогли у спецномінаціях «Єврейська спадщина» та «Млин».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Фото показують і розповідають історію 14 регіонів України.

Виставку у відділ мистецтв ОУНБ імені Дмитра Чижевського презентувала членкиня Правління Фонду Вікімедіа, адміністраторка Вікіпедії українською, редакторка та членкиня ГО «Вікімедіа Україна» Наталія Тимків, яка сьогодні провела тренінг з участі у конкурсі у Гончаренко Центрі Кропивницького. Вона розповіла про особливості представлених світлин, особливо з точки зору краєзнавства, та запросила кропивничан до участі у конкурсі.

За десять років у Вікісховище були завантажені майже 330 тисяч фотографій близько 38 тисяч об'єктів культурної спадщини, але, за словами організаторів конкурсу, у більшій частині культурної спадщини України все ще немає своїх фотографій для Вікіпедії.

Зокрема, Кіровоградська область у списках представлена 2184 пам’ятками, та за дев’ять років проведення фотозмагання були завантажені світлини трохи більше половини об’єктів.

Зазначимо, що фотокор CBN Ігор Філіпенко вже кілька років надсилає свої світлини на цей конкурс.

«Я беру участь у конкурсі з 2017 року, і для мене це важливо. За цей час я завантажив у Вікісховище близько 500 робіт», - розповів Ігор Філіпенко.

Фотовиставка працюватиме у відділі мистецтв ОУНБ імені Дмитра Чижевського до 1 жовтня.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN