Актуальний, модерновий, справжній: у Кропивницькому згадували «забалаканого» земляка (фото)

Перегляди: 749

У Кропивницький на запрошення ОУНБ імені Дмитра Чижевського завітали донька та онука видатного українського педагога — Ольга Василівна та Леся Сухомлинські, передає CBN.

Вони беруть участь в започаткованому головною бібліотекою області та Державною науково-педагогічною бібліотекою України імені Василя Сухомлинського проєкті «Василь Сухомлинський. Актуальний. Модерновий. Справжній».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Першим став візит до CBN. В рамках програми «Велике інтерв’ю» Ольга Сухомлинська зазначила, що після відзначення 2018 року на рівні ЮНЕСКО 100-ліття від дня народження Сухомлинського увага до його імені значно зросла, але знову спостерігається таке характерне для радянщини забалакування його творчої спадщини, «втрата його людської сутності, його намірів і мрій, обставин життя».

В рамках проєкту відбувся круглий стіл «Василь Сухомлинський: від батьківського порогу — у великій світ». В ньому взяли участь керівництво ЦДПУ ім. В. Винниченка, представники обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського, обласного Держархіву, Музею мистецтв, краєзнавчого музею, студенти кропивницьких навчальних закладів тощо.

Про своє спілкування з Василем Сухомлинським, відвідини Павлиської школи розповіла професорка, докторка педагогічних наук, заслужена вчителька України Надія Калініченко.

«Василь Олександрович вчив нас простоті, людяності, відповідальності, працьовитості. Він вчив нас бережно ставитися до слова. Він виховав цілу плеяду вчителів на Кіровоградщині», — розповіла Надія Калініченко і додала один важливий штрих до живого портрета Сухомлинського.

Якось в центрі тодішнього Кіровограда вона зустріла Сухомлинського, який поцікавився її науковою роботою. У відповідь молода заступниця директора Комишуватської середньої школи пояснила, що приїхала по труби для школи.

«Труби — це труби. А працювати з наукою і писати ви мусите постійно, бо ваші труби витіснять ваш інтелект», — сказав Сухомлинський.

Як зізналася Надія Калініченко, вона ці слова запам’ятала на все життя.

Під час круглого столу Держархів, Музей мистецтв та бібліотека Чижевського представили виставки, присвячені творчості Сухомлинського.

Ольга Василівна та Леся Сухомлинські від Державної науково-педагогічної бібліотеки передали ОУНБ імені Чижевського низку книг, зокрема, мабуть, відому усім книгу Сухомлинського «Серце віддаю дітям», яка лише вдруге була опублікована українською.

Проєкт з повернення українцям не забронзовівшого, а справжнього Василя Сухомлинського продовжиться на його батьківщині.