У Кропивницькому презентували книгу про чудотворну ікону (фото)

Перегляди: 776

У Кропивницькому презентували книгу, яка розповідає про історію духовного явища, що відбулося на Кіровоградщині більше 200 років тому.

Про це з місця подій повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В ОУНБ імені Дмитра Чижевського представлили книгу «Добровеличківська чудотворна ікона Божої Матері, названа Ревуцькою». Її створили протоієрей, настоятель компаніївського храму Святої мучениці Вікторії Олександрійської єпархії УПЦ отець Євген Гуменюк та кандидат економічних наук, лауреат премії імені Володимира Ястребова Анатолій Пивовар.

В центрі їхньої уваги опинилася ікона, яка почала сльозоточити під час святкового богослужіння в Миколаївській церкві села Величківки Ольвіопільського повіту Херсонської губернії 30 вересня 1819 року. Звістка про це моментально розлетілася серед віруючих, і до ікони з усіх куточків тодішньої Херсонської губернії поспішили люди.

Після ретельного вивчення справи Святійший Синод повелів закрити ікону склом, допускати до неї людей, але одночасно не говорити про її чудотворність. Якщо ж випадки зцілення відбуватимуться, ставити єпархіальне начальство до відома.

Протягом століття, після 1919 року, коли ікона зникла з храму, про неї практично нічого не було відомо. Лише у 2019-му її список був знайдений у Київському Свято-Введенському чоловічому монастирі.

Дослідники провели величезну роботу. Вони зібрали сотні архівних документів: рапорти священнослужителів, укази Синоду, списки людей, які отримали зцілення, описи хвороб та результати молитов перед іконою, а потім і свідчення тих, хто все це бачив. Дізналися історію возведення у Величківці церкви та її подальшу долю, про саме село, яке згодом стало Добровеличківкою.

Багато цікавої інформації священик та науковець знайшли про саму ікону: час написання, використані матеріали, особливості зображення Богоматері, переміщення Страсної ікони Пресвятої Богородиці, появи її списків тощо.

«Іншої такої ікони немає. Вона була написана місцевими майстрами і протягом ста років до неї приходили тисячі людей зі своїми скорботами, хворобами і отримували від Божої Матері через її святий образ допомогу», — розповів отець Євгеній Гуменюк.

Робота над книгою, починаючи з виявлення першого документу в Одеському обласному держархіві, тривала дванадцять років. На думку отця Євгенія Гуменюка, ця «книга буде цікавою усім людям, які вірують в Бога і почитають Пресвяту Богородицю».

Книгу можна взяти у фондах ОУНБ імені Дмитра Чижевського.