У Кропивницькому розповіли, що писала місцева преса про голод 20-х років ХХ століття

Перегляди: 872

У Кропивницькому продовжується історико-просвітній проєкт «Відомі і невідомі факти з історії Центральноукраїнського регіону», який започаткували Державний архів Кіровоградської області та обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського.

Друга відеолекція з циклу «Історія нашого краю в історіях» провідного наукового співробітника держархіву, кандидата історичних наук Вадима Колєчкіна була присвячена темі «Голодування 1921-1922 рр.: про що писала єлисаветградські газети».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Голод 1921-1922 років в Україні не відноситься до епізодів, замовчуваних українськими радянськими істориками. Проте радянська схема «голодування через посуху» за часів незалежності піддалася суттєвій корекції. Відповідно нові факти визначають необхідність нового дослідження цього періоду життя людей в Україні взагалі та на Єлисаветградщині зокрема.

Лекція розповідає про те, як реагували єлисаветградські газети на голод, який охопив величезні простори колишньої Російської Імперії і не оминув Україну та Херсонську губернію, до якої входила і територія сучасної Кіровоградщини і де повітовим центром був Єлисавеград.

Перша газетна згадка про голодування у межах Єлисаветградщини відноситься до березня 1921 року. Проте стосувалася вона не села, а самого містечка. У газеті «Известия» за 6 березня була опублікована стаття «Организуйте огородные артели» за підписом Якова Бедняка. У статті згадується важке продовольче становище робітників Єлисаветграда, яке примушує шукати якісь способи «пом’якшення голоду». У якості одного з таких способів автор пропонує робітникам створювати городи у межах міста. При цьому він наголошує, що спільно городи обробляти легше, а отже робітникам краще об’єднуватися у городні артілі.

У лекції розповідається, якою була редакційна політика єлисаветградської преси протягом 1921 і 1922 років, як вона змінювалася в залежності від того, наскільки напруженою була продовольча ситуація у повіті та губернії.

Статті у єлисаветградській пресі відображають різницю у ставленні до голодування у Росії та Україні. Україна довгий час вважалася джерелом продовольства для голодуючих губерній Росії, навіть тоді, коли у самій УРС розпочався тотальний голод.