У Кропивницькому презентували авангардну вишивку (фото)

Перегляди: 1014

У Кропивницькому в рамках в рамках мистецького фестивалю «Осінь з музикою Кароля Шимановського» в ОУНБ імені Дмитра Чижевського відбулася презентація виставки «ДНК української вишивки авангарду», передає CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На ній модераторка проєкту Світлана Махонько розповіла про український віртуальний музей «Вишивка авангарду».

«‎Вишивка авангарду – це унікальний, але маловідомий мистецький феномен співпраці художників авангарду і українських народних майстрів початку ХХ сторіччя. Винятковість масштабного творчого експерименту, реалізованого в експериментальних майстернях сіл Вербівка та Скопці, тодішніх Київської та Полтавської губерній, була високо оцінена професійними колами Європи та Російської імперії», - розповіла кураторка.

За її словами, завданням музею є промоція маловідомої сторінки національної історії та доведення факту, що наш культурний спадок до кінця не пізнаний і гідний прискіпливої уваги мистецької світової спільноти. 

Вона зазначила, що нині мало хто пам’ятає, що ескізи для вишивок в кустарних пунктах Вербівки і Скопців створювали засновники українського авангарду Казимир Малевич, Олександра Екстер, Ніна Генке-Меллер та інші. До їх небувалого мистецького експерименту заради пошуку нових типів художніх вишивок долучились самобутні народні майстри цих артілей - Василь Довгошия, Євмен Пшеченко, Ганна Собачко-Шостак, Параска Власенко.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN