Одразу 25 медичних закладів Кіровоградщини надають паліативну допомогу: як отримати її безкоштовно

Перегляди: 914

На Кіровоградщині значно зросла кількість закладів, які надають паліативну допомогу.

Про це CBN повідомили в пресслужбі Національної служби здоров’я України.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Нині на Кіровоградщині 25 таких медзакладів, хоч у 2020 році було лише 15.

«Угоди з НСЗУ на надання паліативної допомоги пацієнтам у Кіровоградській області уклали як спеціалізовані, так і багатопрофільні заклади. Переважна більшість закладів паліативу знаходять в невеликих селах та селах міського типу. Усі ці заклади з 1 квітня 2021 року, відколи діє нова Програма медичних гарантій, отримали від НСЗУ 28,96 млн грн за надання пацієнтам паліативних послуг», — говорить директорка Східного міжрегіонального департаменту НСЗУ Наталя Будяк.

Щоб отримати паліативну допомогу безоплатно, пацієнту потрібне електронне направлення. Його видає лікар, з яким пацієнт уклав декларацію чи лікуючий лікар.

Безоплатні послуги для пацієнтів у паліативних стаціонарах:

  • лікування больового синдрому
  • розміщення в одно- або двомісних палатах, цілодобовий нагляд;
  • необхідні лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі, копрограма,
  • бактеріологічні та інші дослідження;
  • інструментальні дослідження: електрокардіографія, УЗД, рентгенологія та інші за потреби;
  • знеболення на всіх етапах діагностики та лікування;
  • киснева терапія та респіраторна підтримка;
  • харчування, зокрема лікувальне;
  • колісні крісла, ходунки, палиці, милиці;
  • фізична терапія, медична реабілітація, психологічна та психічна адаптація.

Перелік усіх лікарень, які надають паліативну допомогу, можна побачити на дашборді НСЗУ. Треба відкрити карту укладених договорів, у фільтрі ліворуч обрати Кіровоградську область та напрям «Паліативна медична допомога».

Довідка. Паліативна допомога — це комплексний підхід, мета якого забезпечити максимально можливу якість життя паліативних хворих і членів їхніх родин, шляхом запобігання та полегшення страждань завдяки ранньому виявленню і точному діагностуванню симптомів болю та розладів життєдіяльності, проведення адекватних лікувальних заходів, симптоматичної (ад'ювантної) терапії та догляду, надання психологічної, соціальної, духовної та моральної підтримки, незалежно від захворювання, віку, соціального статусу, національності, релігійних та політичних переконань, місця проживання хворого тощо. Паліативна допомога основана на комплексній міждисциплінарній оцінці фізичного стану пацієнта, ступені больового синдрому та розладів функцій життєдіяльності, психоемоційних, когнітивних та культурних особливостей, максимально можливого та всебічного врахування потреб і побажань пацієнта та його родини, прогнозу прогресування захворювання та тривалості життя. Надання паліативної допомоги розпочинається від моменту постановки діагнозу невиліковного прогресуючого захворювання та обмеженого прогнозу життя і продовжується до закінчення періоду скорботи родини.