У Кропивницькому розповіли про відому єлисаветградську родину митців, сподвижників та меценатів (відео)

Перегляди: 1177

У Кропивницькому в рамках ХІХ Мистецького фестивалю імені Кароля Шимановського «Осінь з музикою Кароля Шимановського» відбулася лекція-концерт «Єлисаветградська родина Гольденбергів: митці, сподвижники, меценати», яку пройшла у відділі мистецтв ОУНБ імені Дмитра Чижевського.

Як зазначила заслужена діячка мистецтв України Марина Долгіх, метою лекції стало бажання не просто розповісти про єлисаветградське оточення Кароля Шимановського, а розповісти про культурне життя нашого міста і тих, хто вніс свю частку в музичну історію краю.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Прізвище Гольденбергів було вельми поширене в єлисаветградській культурній спільноті другої половини ХІХ — на початку ХХ століття. Члени родини Гольденбергів були видавниками, лікарями, інженерами, юристами, купцями, а також скрипалями, піаністами, композиторами, музичними критиками, які активно впливали на перебіг музичного життя нашого міста», — розповіла викладачка-методистка Кропивницького музичного фахового коледжу.

Так, Григорій Абрамович Гольдберг, інженер, власник Технічної контори, писав романси, пісні та мелодекламації на поезію Гейне, Пушкіна, Апухтіна, Надсона, Нікітіна, Северянина, Сологуба, Толстого та інших класиків та представників Срібного століття літератури. Він входив до Єлисаветградського товариства любителів науки і мистецтва. Для одного з засідань товариства він створив «Гімн Чайковському», який виконали хори у супроводі духового оркестру.

Крім того, Григорій Гольдберг видавав щоденну політико-економічну та літературну газету «Вестник свободы». Його дружина Марія Соломонівна складала певну конкуренцію з фортепіанної педагогіки Музичній школі Густава Нейгауза.

За словами Марини Долгіх, Йосипа Абрамовича Гольденберга називають засновником регіональної скрипкової школи, аналогічною за фаховим рівнем і європейською системою викладання фортепіанній школі Нейгауза.

На творчому вечорі звучали твори Григорія Гольдбенберга у виконанні студентів музичного фахового коледжу Світлани Ніколаєвої та Вікторії Філімоненко.