Кропивничани об’їхали на велосипедах найпривабливіші курорти Туреччини

Перегляди: 3112

Про нестандартний відпочинок у Туреччині, без комфорту та «all inclusive» CBN розповів Іван Шишкін, відчайдушний велолюбитель з Кропивницького.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Програма-мінімум для чоловіка — 10 кілометрів на день по дорозі на роботу та назад, додому. Крім цього, Іван бере участь у різноманітних турах, які влаштовують велолюбителі міста. Також уже понад два роки він мандрує на велосипеді Кіровоградщиною та іншими областями України.

Цьогоріч здійснилася ще одна мрія Івана — поїхати у велоподорож до іншої країни.

«Все почалося з того, що я побачив допис у спільноті велосипедистів у Facebook. Андрій Паливода, голова ГО «Велокроп» разом з Валерієм Ращупко (ГО «Спортивний клуб “Тім екстрім”») запланували велотур в Албанію. Це вже друга подібна поїздка, організована громадською організацією, тож я вирішив об‘єднати велосипед та відпочинок у такий спосіб і приєднався до групи», — розповів чоловік.

Група складалася з восьми учасників та водія. Велосипеди транспортувати на спеціальному причепі. Однак плани вояжу в Албанію змінилися буквально за добу до виїзду — складаючи речі, туристи дізналися, що погода в цій країні різко змінилася на дощову, тож довелося швидко вигадувати новий маршрут. Тому під час спільного обговорення обрали Туреччину.

«Всі курортні міста Туреччини, такі як Бодрум, Мармарис, Фетхіє тощо добре пристосовані для велосипедистів, — там облаштовані сучасні велодоріжки. У Фетхіє, наприклад, є велодоріжка протяжністю більше 7 кілометрів, вона йде вздовж усієї лінії набережної. Також гарне враження справили дороги загального використання. Взагалі по Туреччині за одинадцять днів ми накатали близько 400 кілометрів», — розповідає Іван.

За цей час велосипедисти відвідали сім великих міст. Найбільше кропивничанам сподобалися Мармаріс, Фетхіє та Олюденіз. За словами Івана, це найбільш «зелені» та пейзажні міста.

«Я був вражений місцевими краєвидами — гори та пляжі в Туреччині приголомшливі. Ми, наприклад, підіймалися на гору Бабадаг висотою в 1800 метрів. До речі, саме з її вершини злітають парапланеристи. Через наближеність до моря Бабадаг особливо приваблива для туристів», — розповідає Іван Шишкін.

Ще однією особливістю Туреччини кропивничанин вважає доброзичливість місцевих жителів. За словами велосипедиста, їх групу завжди привітно зустрічали в будь-якій місцевості, сигналили з автомобілів та пропонували випити води.

«До українців дуже гарне ставлення, називають нас друзями», — посміхається Іван.

Здебільшого група українців жила у спеціально облаштованих кемпінгах, де є всі умови для комфортного відпочинку. Спали у своїх наметах, але їх можна орендувати і на місці, каже Іван.

«Одне з найяскравіших вражень — це турецька домашня кухня. В останні дні, вже у Кушадаси, ми зайшли у сімейний ресторан, де замовили місцеві страви. Всі були в захваті!» — згадує велотурист.

«Я отримав неабияке задоволення від такого відпочинку. Обов’язково планую продовжувати подорожі за кордон на велосипеді. Мені до вподоби такий активний відпочинок, я вважаю, що для туриста це найкращий спосіб пізнати іншу країну, бо саме на велосипеді можна побачити більше, ніж пішки або з вікна автівки», — підсумовує Іван Шишкін.