У школах Кропивницького збираються запровадити фінансову автономію

Перегляди: 1348

Про реалізацію реформ у сфері шкільного харчування та загальної середьої освіти сьогодні, 21 жовтня, розповіла Олена Бринза, керівниця ГО «Батьківська рада Кропивницького», на пресконференції у CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Нещодавно члени цієї громадської організації відвідали Тернопіль для обміну досвідом реформи освіти. Гості були вражені місцевими досягненнями, про що й розповіли під час пресконференції.

«Тернопіль не чекав закону про повну загальну середню освіту і перевів на фінансову автономію усі школи ще 16 років тому. Батьки цим дуже задоволені, — розповіла Євгенія Захарченко, юристка ГО «Батьківська рада Кропивницького». — У Тернополі ми побачили у шкільній їдальні п’ять м’ясних страв на вибір, і мені, якщо чесно, стало шкода наших дітей, тому що у нас питання з харчування в школах завжди викликають бої. Адмістрація закладів освіти каже про низьку заробітну плату кухарів, про те, що нагодувати таку кількість дітей якісно неможливо, про те що у дітей є забаганки. Тому ми вирішили показати, як є у Тернополі і що можна перейняти для нас. Там працює система ФОПів. Один ФОП — одна школа, він сам розробляє і погоджує з Держпродспожислужбою меню на чотири тижні. Меню варіативні. Ми хочемо, щоб наша громада запозичила досвід Тернополя».

[caption id="attachment_110020" align="alignnone" width="640"] Євгенія Захарченко, юристка ГО «Батьківська рада Кропивницького»[/caption]

Також члени ГО пропонують на прикладі Тернополя запровадити у школах відеоспостереження, встановити питні фонтанчики тощо.

«На сьогодні у нас є 2,5 млд грн, пять років тому було 600 млн грн. З цими коштами ми можемо і будемо ініціювати зміни у сфері освіти», — констатувала юристка ГО.

Мета «Батьківської ради» — створити робочу групу, до якої мають увійти депутати, посадовці управління освіти, директори шкіл та представники громадськості від ГО «Батьківська рада Кропивницького».

«Я думаю, що протягом місяця, коли буде прийнятий бюджет на наступний рік, ми зможемо у стислі строки сформувати карту реформ і втілити в життя всі побажання батьків, — підсумувала керівниця громадської організації Олена Бринза. — Щодо реформи харчування — усі зміни мають запроваджуватися в сукупності».

[caption id="attachment_110026" align="alignnone" width="640"] Олена Бринза, керівниця ГО «Батьківська рада Кропивницького»[/caption]

За її словами, першою з них повинна стати фінансова автономія шкіл Кропивницького.

«Нам вдалося започаткувати діалог з владою. Нам вдалося домовитися, що буде створена комісія, яка розробить карту реформ. Сподіваємося, що ми отримаємо гарні результати, які відчують і діти, і батьки, і освітяни», — підсумувала Олена Бринза.