У Кропивницькому продемонстрували безмежні можливості глини (фото)

Перегляди: 962

У відділі мистецтв головної книгозбірні Кропивницького і області відкрилася виставка художньої кераміки «КерамоРИТМИ», передає CBN.

На ній представлені більше 50 колективних і авторських робіт – панно, декоративні скульптури та композиції, зразки предметного дизайну – студентів факультету педагогіки, психології та мистецтв педуніверситету та їхнього педагога Лариси Кулініч.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На відкритті вона зазначила, що мистецтво кераміки має витоки і продовжує належати до декоративного мистецтва за способом і формою художньої мови, проте тематика, зміст та образність сучасної кераміки помітно розширилися.

Умовно можна виокремити три напрямки розвитку сучасної української кераміки. Один з таких напрямків – це розвиток, інтерпретація народного гончарства та кераміки. На виставці цей напрямок представляють роботи Олександри Шаповал «Рушникова геометрія», Вікторії Жовтобрюх «Декоративний мотив» та роботи, які інтерпретують декоративні принципи мистецтва давніх культур, що вплинули на розвиток українського мистецтва.

Другий напрямок – це художня кераміка, що поєднує в собі як суто декоративне, так і утилітарне призначення. Такими об’єктами є зразки предметного дизайну.

Третім напрямком розвитку називають АRTкераміку, яка виражає задум, ідею художника, призначена для експозиції у виставковому середовищі і не має утилітарної функції. На виставці цей напрямок представляють «Мандри» Діани Тосіч, «Маракотова безодня» Вікторії Запорожець та творчі роботи Лариси Кулініч.

Окрему увагу Лариса Кулініч приділила ритмічно впорядкованим, модульним композиціям. Художня сутність таких робіт полягає у розробці певних універсальних елементів-модулів, які укладаються в різних комбінаціях, утворюючи при цьому нескінченну варіативність композицій. Цей дизайнерський композиційний принцип ілюструють панно за рослинними та зооморфними мотивами, а також об’ємно просторові композиції, представлені на виставці.

Виставка працюватиме до кінця року. Глядачам пропонується проявити власну творчість і скласти елементи-модулі на свій смак. Зі світлин нових композицій буде створена онлайн-галерея.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN.