5 основних правил оформлення контрольної

Перегляди: 2468

Контрольна робота у школі або у середньоспеціальному та у вищому навчальному закладі визначає рівень знань учня чи студента. Оформлена вона має бути відповідним чином – акуратно, чисто, без виправлень. Інакше незважаючи на добрий зміст, оцінка викладачем буде занижена.

Необхідно дотримуватись п’ять загальних правил, за допомогою яких можна оформлювати контрольні роботи з різних предметів - технічні, гуманітарні та інші відповідно до дисциплін різних навчальних закладів вищої та середньої ланки.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Перше правило – титульний лист

У верхній частині титульного листа необхідно позначити назву навчального закладу. У центральній частині - назва дисципліни та самого завдання. Прізвище, ім'я та по батькові виконавця та наукового керівника вказуються внизу праворуч. У нижній частині рік виконання, населений пункт. Титульний лист залишається без нумерації.

Друге правило – розмір аркуша та шрифту

Завдання необхідно виконувати на білих аркушах формату А-4 з одного боку. У текстовому редакторі використовується шрифт – зазвичай це 12-14. Цей шрифт є стандартним та загальноприйнятим, легко читається. Міжрядковий інтервал – полуторний, колір шрифту – чорний.

Третє правило – нумерація сторінок

Кожна сторінка нумерується. Роботи з окремих дисциплін вимагають "Зміст": вступ, назви розділів, заключну частину, список джерел (література), додатки у вигляді таблиць, малюнків, графіків.

Четверте правило – розмітка сторінок

Одне з важливих правил передбачає поля та відступи: 30 мм для лівого поля, 10-15 мм – для правого поля, 20 мм для верхнього та нижнього полів, 125 мм – абзацний відступ.

П'яте правило – література, що використовується під час виконання

Список нумерується та складається за значимістю джерел:

  • законодавчі джерела, нормативно-правові акти щодо тематики контрольної;
  • навчальні посібники;
  • словники тощо;
  • інтернет-ресурси (завершують перелік).

Структура контрольної роботи. Це впорядкований зміст, який включає загальні положення, основні розділи на тему, заключні висновки, впорядкований список літератури, а також додатки. Глибокий зміст та правильне структуроване оформлення контрольної з урахуванням акуратності та чистоти виконання, забезпечить студенту та школяреві високу або хорошу (задовільну) оцінку. До речі, необхідно не забути про посилання та виноски, які потрібно виконувати правильно та чітко. На закінчення слід зазначити, що кожен навчальний заклад в основному розробляє свою методику оформлення контрольних. Багато навчальних закладів вимагають оформлення згідно з ДСТУ.