Хелловін у Кропивницькому: «страшне» свято з комерційним ароматом

Перегляди: 2580

Для когось Хелловін — це можливість стати казковим створінням і повеселитися з друзями. А хтось вважає, що це «диявольське» свято, яке українці не мають права відзначати.

Що ж, у кожного своя думка.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Кіровоградський та Голованівський єпископ Марк розповів про ставлення української церкви до Хелловіну:

«Я не вважаю, що це церковне свято, хоч воно ніби й подається під соусом церковного».

За його словами, Хелловін — це одна з модних течій нинішнього часу, яка не несе в собі чогось загрозливого. Але і якоїсь духовної користі для православних вірян у цьому святі також немає. Тут стоїть питання до самої людини, чи вона має потребу в ньому чи ні.

«Традиція такого святкування прийшла до нас саме з-за кордону. Це сучасне віяння, більше комерційне. Боротися з цим святом чи забороняти — неправильно. Якщо людина має в цьому потребу і хоче відсвяткувати, то це її власний вибір. Проте приватна думка єпископа полягає в тому, що у святі немає ні духовної користі, ні загрози для життя», — вважає єпископ Марк.

На його думку, власники розважальних закладів використовують цей привід, для того, аби заробити великі гроші:

«Православна церква вшановує всіх святих, але Хелловіну віддає належне без якихось видимих гучних забав. Священики просто збираються в храмах та вшановують усіх святих християнських молитвою.

На сьогоднішній день Хелловін розкручують через художні фільми та мультфільми. Люди хочуть бути в тренді і це їх вибір. Це звичайна комерція».

Думка єпископа Марка знаходить своє підтвердження у Кропивницькому. Цього року Хелловін припадає на вечір суботи. Завдяки тому, що це вихідний день, хтось влаштує сімейні посиденьки і похвалиться «моторошними» десертами, а хтось сходить на тематичну вечірку, дискотеку тощо.

[caption id="attachment_110832" align="alignnone" width="624"]Хелловін стокове фото з сайту Depositphotos[/caption]

Наприклад, заклади Кропивницького не оминули можливості заробити на Хелловіні. Відвідувачів заманюють різними «фішками» — десь влаштовують конкурси на «найстрашніші» та гарбуз та костюм, десь — костюмовану вечірку, караоке-батл, дискотеку та «страшний» квест, десь — майстеркласи з варіння зілля тощо. І, звичайно, не обійдеться без стимулюючих призів. В одних закладах відвідувачам обіцяють безкоштовні коктейлі, в інших — пляшку зазвичай дешевого алкогольного напою, ще в одних — піцу в подарунок. Тобто, головне — заманити відвідувача, а той в атмосфері загального свята розслабиться і витратить набагато більшу суму, ніж планував. Особливо це стосується молоді.

Втім, і серед неї трапляються різні думки. Зокрема, студентка ЦДПУ ім. В. Винниченка Дарина Бондаренко відноситься до свята позитивно:

«Хоч щось цікаве відбудеться у Кропивницькому. У нас в селі Голубієвичі влаштують тематичну вечірку з цього приводу, але було б крутіше, якби у нас робили так, як в США».

Проте Дарина не вважає за потрібне перевдягатися у страшний костюм та робити макіяж, адже це займе надто багато часу та потребує витрачання надмірної суми коштів.

Студентка Льотної Академії Єлизавета Колісник збирається святкувати Хелловін у компанії зі своїми друзями:

«Я вважаю це свято чудовим приводом зібратися всім разом на костюмовану вечірку з особливою тематикою. На Заході, звісно, Хелловін має більший резонанс. Та я гадаю, що українці також уже розуміють весь його сенс та прикольність. Я думаю, це ліпше, ніж витратити гроші на звичайну зустріч друзів».

[caption id="attachment_110833" align="alignnone" width="624"]Хелловін фото з сайту МоеМіsto[/caption]

Іншу думку має студент ЦДПУ ім. В. Винниченка Денис Савілович:

«Загалом, до святкування Хелловіна ставлюся добре. Не вважаю за потрібне відзначати, але створити тематичний образ — так.

Я блогер-початківець і свято Хелловін — відмінна ідея для різноманітності мого контенту. Я б зробив собі тематичний образ, щоб опублікувати круті фото в Instagram. З приводу витрат — не вважаю що це занадто коштовно, тому що якщо постаратися, можна зробити всі необхідні аксесуари своїми руками.

Наприклад, штучну кров із барвника червоного кольору і меду. А от кістки, які випирають з руки, можна зробити за допомогою зубочисток».

Та все ж у Кропивницькому, як, можливо, і в інших містах, святкування Хелловіна має яскраво виражену складову. Не під запис адміністратори розважальних закладів кажуть, що в цей день можна заробити більше, ніж за два звичайні тижні. Принаймні, так було у докарантинну «епоху». Зважаючи на загрозу чергового локдауну, власники пабів, кафе та ресторанів планують отримати чималий виторг. Тому заманюють потенційних клієнтів всіма можливими способами. А ті особливо й не пручаються...