Амбіційні плани президента ФЛАКО

Перегляди: 1676

Президентом Федерації легкої атлетики Кіровоградської області відомого кропивницького підприємця Миколу Грицая обрали у травні цього року. Вперше за довгий час до керівництва ФЛАУ прийшла людина, яка не просто любить королеву спорту, а знає про нюанси цього виду спорту не з чуток.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Довідка. Микола Грицай — майстер спорту СРСР, бронзовий призер молодіжного чемпіонату Європи на дистанції 400 метрів, чемпіон Радянського Союзу серед молоді та дорослих, семиразовий чемпіон України серед дорослих.

І ось, після певного часу, оцінивши ситуацію, новий керівник Федерації легкої атлетики Кіровоградщини поділився своїми першими висновками, а також розповів про найближчі плани, які дозволять ФЛАКО працювати ефективніше.

- Для початку треба було оцінити ті проблеми, які були в діяльності федерації. На жаль, у нас дуже мало районних центрів і новостворених центрів територіальних громад, де є працюючі осередки нашої федерації. Та й справжніх тренерів-професіоналів, які займаються легкою атлетикою, вкрай мало. І це було, мабуть, головним розчаруванням, коли побачив, що фахівців своєї справи, які здатні долати труднощі на шляху до перемог і працювати самовіддано, не так багато, як того б хотілося.

Скажу, що наші тренери — це справжні герої, які в таких нелегких умовах, за фактично мінімальну зарплату, продовжують залишатися відданими улюбленій королеві спорту і творити добро. В Олександрівці є хороша школа, де під керівництвом заслуженого тренера України Вадима Приймака готують перспективних легкоатлетів. У Новомиргороді продуктивно працює Олександр Дарієнко, в Гайвороні — Валерій Кузь, у Знам'янці та Знам'янському районі — Ігор Поплавка, в Малій Висці — Олександр Шостак, в Олександрії — Володимир Гриценко та Олена Птахіна. В Долинській також є гарні фахівці, учні яких беруть участь в обласних змаганнях. Ну і, безумовно, головні тренерські сили у нас зосереджені в Кропивницькому. В обласному центрі до досвідчених Володимира Політовського, Геннадія Здітовецького, Павла Армашова, Галини Міхалюкової, Володимира та Наталії Абраменків, Олександра та Олени Тесленків, Олега Соколовського зараз уже додалися їхні молоді учні та послідовники Ігор Шостак, Віталій Пархоменко, Тетяна Сазоненко та інші… Може, когось не згадав, але сподіваюся, вони ще своє вагоме слово скажуть.

Скажу, що наші тренери — це справжні герої, які в таких нелегких умовах, за фактично мінімальну зарплату, продовжують залишатися відданими улюбленій королеві спорту і творити добро.

Для нас зараз головне, разом із членами Виконкому, оцінити ситуацію і сприяти тому, щоб відділення легкої атлетики відкривалися в районних ДЮСШ, де б працювали тренери і було сприяння популяризації нашого виду спорту. Найближчим часом проведемо конференцію ФЛАКО, на якій трохи змінимо склад виконкому, куди увійдуть ті люди, які хочуть реально змінювати ситуацію на краще й докладати для цього максимум зусиль. Я хочу спиратися на тих людей, яким довіряю сам, і які вірять мені. Й претендентів на посаду старшого тренера збірної Кіровоградської області заслухаємо, і затвердимо найбільш гідного. Головне, щоб цьому наставнику повністю довіряли колеги, а ми б отримали злагоджену тренерську команду, яка працює на досягнення гарного результату.

Та й наші перемоги та досягнення потрібно пропагувати. Для цього активізуємо роботу в соціальних мережах, створюємо нову сторінку федерації у «Фейсбуці» та налагодимо співпрацю із провідними інформаційними ресурсами Кіровоградщини.

Й нові відділення федерації будемо, по можливості, відкривати в районних центрах і новостворених територіальних громадах. Наше завдання зараз — шукати і відкривати молоді тренерські та спортивні таланти. Повірте, бажання займатися у дітей є. Ось у тому ж Знам'янському районі хлопці й дівчата для того, аби тренуватися у тренера Ігоря Поплавки, долають по п'ять-шість кілометрів пішки. І ми маємо створити умови, щоб це величезне бажання займатися не зникло у дітей, і щоб тренери остаточно не втратили віру в необхідність і корисність своєї праці.

Ми з колегами плануємо поїздити по регіонах, познайомитися з директорами спортивних шкіл, та, якщо буде складно, то провести переговори онлайн у Скайпі або Зумі. І там, де немає секцій легкої атлетики, дізнатися, що необхідно зробити для того, щоб такі відділення не просто були відкриті, а змогли нормально працювати. Можливо, постараємося залучити до нашої роботи вчителів фізичного виховання загальноосвітніх шкіл, які мають спеціальну професійну підготовку і, як ніхто інший, можуть оцінювати можливості своїх учнів. І відповідну професійну агітацію серед нинішніх студентів факультету фізвиховання ЦДПУ будемо проводити.

Вчителі фізичного виховання загальноосвітніх шкіл, які мають спеціальну професійну підготовку, як ніхто інший, можуть оцінювати можливості своїх учнів

Розумію, для того, щоб молоді педагоги поїхали в регіони, потрібно створювати там умови. Але ми, як громадська спілка, не маємо таких можливостей та ресурсів. Але ми можемо піднімати питання перед владними структурами області та територіальних громад, переконувати їх і залучати спонсорів. Зараз ми готуємо цілий комплекс таких питань, які вимагають рішень. Це питання поліпшення спортивної інфраструктури, функціонування спортивних шкіл, необхідність підвищення уваги до фізичної культури і спорту, та відповідного фінансування.

Звичайно, потрібно широко використовувати існуючі можливості й посприяти реконструкції місцевих стадіонів. Особливо в тих місцях, де є секції легкої атлетики. А взагалі, на перших порах, для занять легкою атлетикою не потрібно мегаумов. Можна активно використовувати спортивні майданчики, які зараз будуються, а ще займатися в паркових зонах, спортивних шкільних залах і залучати якомога більше дітей. Але зараз із дітьми більше потрібно займатися на відкритому повітрі. Ось тренери мені кажуть, що діти, які займаються на вулиці й дихають свіжим повітрям, практично не хворіють. Тут було б бажання. І це зараз найважливіше, щоб і наші діти, та й тренери, були здорові. Й атлети високого класу теж повинні бути обережними і максимально себе убезпечити, адже коронавірус — штука підступна й небезпечна.

Діти, які займаються на вулиці й дихають свіжим повітрям, практично не хворіють

Інша справа, коли спортсмени вже виходять на певний рівень, тоді їм уже потрібні і класне тренувальне покриття, і можливості тренуватися цілий рік. У Кропивницькому, після реконструкції покриття на стадіоні «Зірка», а також введення в повну експлуатацію легкоатлетичного манежу ОСДЮШОР-2, ми такі умови матимемо. Інша справа, що заняття в манежі в нинішніх ковідних умовах доведеться максимально обмежити.

У перспективі, можна реалізувати мрію багатьох наставників і створити профільний легкоатлетичний центр для наших найталановитіших спортсменів. Тоді ми отримаємо можливість утримувати юних і досвідчених талантів і не переживати, що тому ж Олегу Дорощуку або Дмитру Яковенку, які у нас претендують на участь в Олімпіаді-2024, десь запропонують кращі умови. Але для цього одного бажання, та й грошей президента обласної федерації, замало. Тут потрібні добра воля всіх зацікавлених осіб і залучення серйозних коштів спонсорів та меценатів, які хочуть бачити представників Кіровоградщини серед учасників Олімпійських ігор.

Поки ж ми радимося з керівництвом облспортуправління про те, щоб створити нашим потенційним олімпійцям найкращі умови. Благо, тренуватися стрибунам у висоту буде де, а виїжджати часто на збори в інші регіони вже не буде гострої необхідності. А ось питання участі в централізованих зборах і змаганнях на найвищому рівні, що дозволить набратися необхідного досвіду, потрібно буде вирішувати спільними зусиллями за рахунок бюджетних та спонсорських коштів. І пошук таких можливостей нами вже ведеться.

Що ж стосується головної спортивної арени області — стадіону «Зірка» імені Станіслава Березкіна, то наші юнаки та дівчата мають можливість там тренуватися практично безкоштовно, що вже важливо. Раді, що в питанні скромної орендної плати для потреб легкої атлетики нам ідуть назустріч. Якщо говорити про повернення всеукраїнських легкоатлетичних змагань на стадіон «Зірка», то в нас уже досягнута домовленість із Федерацією легкої атлетики України в цьому питанні. У наступному році в Кропивницькому вже заплановано чотири старти. Ми знайшли взаєморозуміння з власниками спортивної арени про реконструкцію ділянки покриття на прямий старт-фініш і отримали запевнення, що такі роботи будуть проведені із залученням фахівців високої кваліфікації.

Раді, що в питанні скромної орендної плати для потреб легкої атлетики нам ідуть назустріч

Радує, що основна частина робіт уже проведена й залишилися там нюанси з укладання кращого у світі покриття «Мондо». Думаю, що у встановлені терміни все буде зроблено. Це дозволить у наступному сезоні в Кропивницькому знову провести легкоатлетичні змагання на найвищому організаційному рівні. Ми докладемо для цього максимум зусиль, як і для того, щоб легка атлетика Кіровоградщини вийшла на провідні позиції серед усіх видів спорту нашої області, а представники ФЛАКО гідно виступали на всеукраїнських і міжнародних змаганнях.