Олександр Жовна: «Я свою справу виконав, тепер про «Сашеньку» мають піклуватися дистриб’ютори»

Перегляди: 3843

Відомий письменник з Кіровоградщини Олександр Жовна відзняв новий фільм. Мова йде про «Сашеньку», психологічну драму, події якої відбуваються в СРС у 70 роки минулого століття.

Про те, як народилася ідея фільму, його синопсис та коли глядачі можуть побачити нову картину, Олександр Жовна розповів в ексклюзивному інтерв’ю для CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами митця, фільм «Сашенька» був знятий за оригінальним сценарієм з однойменною назвою.

«Надихнула історія, вірніше епізод з якоїсь інформації, тепер вже не пам’ятаю джерела походження. Але відразу здалося, що це привід для написання сценарію. Проте, працювати не хотілося, чи переймався іншими справами. Словом, відклав у довгу скриню. А потім якось відчинив ту скриню і написав сценарій. Ну й далі по схемі. Пітчинг Держкіно України ми колись уже вигравали з «Історією Лізи». Тепер переможцем став «Сашенька». Гадаю, він того вартий», — розповідає Олександр Жовна.

- Про що йдеться у фільмі?

- Існує така кіношна форма викладу змісту, як синопсис. З вашого дозволу скористуюсь ним. Це й буде вичерпна відповідь на запитання.

Фільм про шокуюче вбивство, що вразило радянське суспільство сімдесятих років, і виявило ще більш шокуючий виворіт радянської моралі. Вночі в своїй постелі хтось розстрілює з мисливської рушниці немолоде подружжя, лишаючи сиротою їх двадцятилітнього сина, прикутого до інвалідного візка. В ході слідства спливає таємнича історія життя, на перший погляд звичайної радянської родини. Проте, лише на перший погляд. Ще замолоду подружжя втратило двох немовлят — мертвонароджених доньок, які могли б зробити їх щасливими. Особливо матір, яка мріяла саме про доньку. Згодом доля дарує їм третю дитину, але хлопчика. З цього часу й починається незвичайна, вражаюча уяву своїм драматизмом історія людських вад, незбагненних проявів психіки, небувалої гри уяви, а разом з ними — неймовірних збоїв свідомості. Хлопчик Саша — небажана дитина в сім’ї. Майже патологічне бажання матері мати доньку перетворюється на нав’язливу ідею. Вона ставиться до сина, як до дівчинки, одягає на нього сукні, купує ляльки. Називає його своєю донькою Сашенькою. Батько всіляко підтримує свою дружину. Із самого дитинства психіка Сашеньки повністю зіпсована його збоченими батьками та оточуючим радянським соціумом. Він вигнанець. Якось, уже будучи старшокласником, коли його однолітки чергового разу насміхаються з нього, обзиваючи дівчиною, Сашенька стрибає з четвертого поверху школи, вигукуючи свій протест:”Я не дівчина!” З тих пір він прикутий до інвалідного візка. І саме цей факт ще більш спрощує його збоченій мамі особливе піклування про свою доньку. Вона знову одягає сина в сукні, заплітає в коси його довге волосся, а він ніяк не може протидіяти. Все це не проходить безслідно, лишаючи невиліковну психологічну травму на душі молодого хлопця і він готує страшну помсту.

- Коли відбудеться прем'єра фільму?

- Не знаю. Напевно в 2022 році.

- Чи зможуть українські глядачі побачити «Сашенька» у кінотеатрах?

- Сподіваюсь. Хоча нічого обіцяти не можу. Я свою справу виконав, зняв фільм. Тепер про його показ на екранах мають піклуватися дистриб’ютори та прокатники. Наприклад попередній мій фільм «Історія Лізи» був придбаний всесвітньо відомою компанією НВО («Ігри престолів» «Чорнобиль») і показаний в 14-ти країнах Європи. А от український прокат спромігся на цілий тиждень.

Пропонуємо вашій увазі трейлер фільму «Сашенька»:

Довідка. Олександр Юрійович Жовна народився 15 лютого 1960 року у Новомиргороді Кіровоградської області. Закінчив дефектологічний факультет Київського педагогічного інституту ім. М. Горького. Нині живе в рідному місті Новомиргороді.

Олександр Жовна — письменник, кіносценарист, кінорежисер, член Національної Спілки письменників України та Національної спілки кінематографістів України, заслужений діяч мистецтв України, лауреат літературних премій.

Його твори видані в Токіо та Нью-Йорку. Ім’я Олександра Жовни занесене до Української енциклопедії визначних особистостей ХХ століття.

Письменник кілька разів виступав автором сценаріїв до фільмів, знятих за його творами. У четвертому фільмі «Маленьке життя» Олександр Жовна дебютував ще й як режисер-постановник та актор.

У 2019 році побачив життя фільм митця «Історія Лізи», який придбала всесвітньо відома компанія НВО.

https://cbn.com.ua/2020/01/29/oleksandr-zhovna-rozpoviv-pro-film-istoriya-lizy-ta-skandal-dovkola-nogo-video/