У кропивницькому музеї мистецтв представили проєкт, присвячений відомій картині (фотофакт)

Перегляди: 799

Сьогодні, 18 листопада, кропивницький музей мистецтв презентував виставковий проєкт — листівки, присвячені історії створення картини польського художника Войцеха Горація Коссака «Кривава неділя у Петербурзі 9 січня 1905 року». Картина була намальована 116 років тому.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про це повідомляє кореспондент CBN.

Матеріалом для написання полотна послужили трагічні події 9 січня 1905 року в Петербурзі, що назавжди увійшли в історію під назвою «Кривава неділя» та знаменували собою початок першої російської революції 1905-1907 років.

Довідка. Автором цього унікального художнього твору став Войцех Горацій Коссак (1856–1942) — син відомого польського митця Юліуша Коссака (1824-1899). Останній народився в Україні та присвятив їй чимало своїх творів.

Майбутній художник народився у Парижі. Навчався спочатку у Краківській школі витончених мистецтв, потім у Мюнхені і Парижі у відомих майстрів живопису А. Капабеля, Л. Бонна і Є. Мейсоньє.

Дивовижним фактом є те, що картину «Кривава неділя у Петербурзі 9 січня 1905 року» художник написав у Відні за рекордний строк — три місяці. Роботу над нею Коссак розпочав разом з віденським художником Гансом Темплем, але той майже одразу відмовився від неї і на авторство не претендував.

Вже 1 травня 1905 року картина з великим успіхом експонувалася у столиці Австрії, а в листопаді її перевезли до Лондона. Цікаво, що у Великобританії картина називалася по-іншому — «День Володимира». Дядько царя, великий князь Володимир Олександрович Романов, на «честь» якого перейменували твір, був одночасно президентом Академії мистецтв і головнокомандуючим військами петербурзького гарнізону, що розстрілювали учасників мирної маніфестації. У наступні роки цей твір експонувався в Парижі і США (1907), Кракові (1914), Львові і Варшаві (1917).

До 1947 року картина знаходилася у Польщі, а потім була подарована уряду Радянського Союзу. 15 грудня 1947 року вона стає складовою фондового зібрання Державної Третьяковської галереї, а в 1948 році займає місце в її експозиції. В 1955 році полотно експонувалось також в Музеї Революції — на виставці, присвяченій 50-річчю першої російської революції 1905-1907 років.

Наказом Міністерства культури СРС від 9 лютого 1962 року картину передали до Кіровоградського обласного краєзнавчого музею і з 1965 до 1991 року вона експонується у його філіалі — Кіровоградській картинній галереї. На сьогодні цей твір — перлина колекції Кропивницького музею мистецтв.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN.